ЦРУ имало агент в кръга на Путин

Агентът, обвинил Путин за намесата на Москва в изборите в президентските избори в САЩ, е бил изведен от Русия през 2017-та

ЦРУ имало агент в кръга на Путин

САЩ са извели от Русия високопоставен руски представител, потвърдил че президентът Владимир Путин лично е ръководил намесата на Москва в американските избори предишната година.

Според Си Ен Ен руският представител е работел за САЩ от десетилетия, имал е личен достъп до Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи на бюрото на президента.

Той е бил изведен от Русия през 2017 г. поради опасения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп или член на неговата администрация може да го предадат без да искат с ненавременните си разкрития на класифицирана информация.

По данни на в. "Ню Йорк таймс" ЦРУ е предложило на своя източник да го изведе от Русия още в края на 2016 г., но той е отказал, позовавайки се на семейни проблеми. Тогава американските тайни служби започнали да се опасяват, че е двоен агент. Страховете им обаче се оказали неоснователни месеци по-късно, когато източникът отстъпил.

Информаторът, чието име не се разкрива, се оказал важен източник на информация за американските тайни служби. Благодарение на него те са стигнали до заключението, че Путин лично е ръководил намесата в изборите в САЩ през 2016 г. в подкрепа на Доналд Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Според американското издание същият информатор е заявил, че Путин е свързан с хакерската атака срещу сървъра на Националния комитет на Демократическата партия, разкрила много неудобни за лагера на Клинтън съобщения.

Изведения от Русия агент е бил най-добрият източник на ЦРУ в страната. Бягството му е попречило на тайните служби на САЩ да узнаят какво ще направи Кремъл по време на американските избори през 2018 г., както и по време на подготовката за президентските избори догодина.

Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс" твърдят, че руснака е бил евакуиран под дегизировка. Това станало през юни 2017 г., когато той бил на почивка в Черна гора със семейството си. Опасенията за живота му възникнали след среща в Белия дом между Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, на която президентът споделил с Лавров поверителна информация.

Белият дом отхвърли като неверни твърденията на Си Ен Ен, а Лавров заяви днес, че по време на въпросния си разговор с Тръмп никой на никого не е издавал "държавни или даже недържавни тайни". В отговор на въпрос руският пръв дипломат заяви, че никога не е виждал въпросния Смоленков и не знае нищо за кариерата му.

Кремъл обаче потвърди днес, че човек на име Олег Смоленков, за когото се предполага, че е бил американски шпионин, е работел в администрацията на президента Владимир Путин.

"Наистина Смоленков е работел в администрацията на президента, но преди няколко години той бе уволнен с вътрешна заповед", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той подчерта, че длъжността на Смоленков не е била висока и отказа да дава повече информация. Не уточни и защо е бил отстранен този служител и не каза дали е работел за ЦРУ.

Споделяне

Още от Свят