ЦРУ имало запис как саудитският престолонаследник поръчва да бъде "запушена устата" на Хашоги

Джамал Хашоги

ЦРУ разполага със запис на телефонен разговор, на който се чува как саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман дава указания да "бъде запушена устата на Джамал Хашоги колкото се може по-скоро", твърди Абдулкадир Селви, близък до правителството анализатор на в. "Хюриет".

Според Селви, цитиран от англоезичното издание "Хюриет дейли нюз", директорката на ЦРУ Джина Хаспъл е "намекнала" по време на посещението си в Анкара миналия месец за наличието на записания разговор между принца и неговия брат Халед бин Салман, който е посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Позовавайки се на неидентифицирани източници, турският журналист твърди, че на предполагаемия запис двамата обсъждат "смущението", причинено от публичната критичност на Хашоги към властите в Рияд. На него се чуват и инструкциите, които както се твърди дава саудитският престолонаследник журналистът да бъде накаран да замълчи.

Според Селви най-голямото потвърждение за тези указания е именно убийството на Хашоги, извършено на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. По думите на турския журналист евентуално международно разследване на престъплението ще доведе и до други изумителни разкрития.

В публикация на 19 ноември Селви, позовавайки се на турското разследване, написа, че Хашоги е бил принуден от бъдещите си убийци да изпрати съобщение до сина си, който тогава все още е бил държан в кралството от принц Мохамед. Журналистът отказал да го направи и последвала разправията, приключила с убийството му чрез удушаване с въже или найлонов плик, казва още Селви.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?