ЦРУ конфискувало голяма част от архивите на бившите иракски тайни служби

ЦРУ е конфискувало голяма част от архивите на бившите иракски разузнавателни служби, което е от полза за разследването около оръжейните програми на бившия режим в Багдад, пише днес Вашингтон пост.

Според всекидневника, който се позовава на пожелал анонимност официален източник, архивите на тайните служби на Ирак са почти толкова обемисти, колкото архивите на източногерманската ЩАЗИ.

Иракските досиета съдържат данни не само за имената на почти всички служители от разузнавателните служби, но и имената на техните платени чуждестранни агенти, на агентите, писали доклади и отчети, обобщения на препоръките за агентите, както и документни доказателства за платени суми с цел осигуряване на влияние в арабския свят и други страни.

Източниците на Вашингтон пост отказали да назоват имената или държавите, от които са хората, получавали пари от иракското разузнаване. Някои от получателите на пари заемали високи постове в арабските страни и други части на света и в момента правителствените агенции на САЩ водят "активно разследване", казали източниците.

Служители на ЦРУ и на военното разузнаване на САЩ проучват внимателно иззетите архиви на Иракската разузнавателна служба и на прочутата Организация за специална сигурност, отчасти и за да намерят доказателства за тайните опити на режима на Саддам Хюсеин да се сдобие с оръжия за масово унищожения, пише Вашингтон пост, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?