ЦРУ обещало 150 хил. долара за убийството на Фидел Кастро

ЦРУ обещало 150 хил. долара за убийството на Фидел Кастро

В началото на 60-те години на миналия век Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) било готово да плати 150 хил. долара за убийството на кубинския лидер Фидер Кастро. Това пише в документите за дейността на ЦРУ, които бяха разсекретени във вторник и до които широката общественост има за първи път пряк достъп, предаде Франс прес.

За първи път ЦРУ разсекретява няколкостотин архивни документа, съдържащи над 11 хиляди страници, отнасящи се до дейността на управлението между 1953 и 1973 година. В разсекретените материали са описани действията на службата за сваляне на чужди режими и правителства, както и срещу американски граждани, противници на официалната външна политика на САЩ.

В разсекретените архиви по случая с Кастро има анализ от 1973 година, в който се разказва за подготовката през годините на покушението.

През 1960 година, се казва в документа, сътрудници на ЦРУ, които не са разкрили самоличността си и принадлежността си към управлението, се свързали с мафиотския бос Джони Росели и му съобщили, че някои американски компании, чиито делови интереси в Куба са заплашени от идването на власт на Кастро, са готови да платят 150 хиляди долара за убийството му. „Росели бил убеждаван, че американските власти не знаят за покушението и не трябва да узнават”, пише в документа.

След като получил поръчката за убийството, Росели привлякъл към операцията и друг известен мафиот – Сам Голд, който в архива на ЦРУ е определен като глава на престъпния свят в Чикаго и приемник на Ал Капоне.    

Агентите на ЦРУ, които поддържали връзка с Росели и Голд, препоръчали на гангстерите да не използват огнестрелно оръжие или взрив срещу Кастро, а да го отровят чрез храната или напитките му. За пряк изпълнител на покушението бил вербуван Хуан Орта, чиновник в кубинското правителство, който можел да бъде шантажиран заради връзките си с местната престъпност.

Според анализа в разсекретения архив, Росели предал на Орта 6 ампули със „смъртоносно вещество”. Орта пък обяснил, че е направил няколко несполучливи опити да отрови Кастро. След това обаче се оказал в полезрението на службите за безопасност на кубинския лидер и поискал да го освободят от задачата.

Когато Орта бил на ръба на разобличението, той предал отровата на друг човек, който влизал в близкото обкръжение на Кастро. Обаче и този мъж, чието име не се споменава в анализа, не успял да се справи със задачата.

Опитите Кастро да бъде отровен продължили няколко седмици. След поредния неуспех, се казва в документите, Росели и Голд се свързали с агентите под прикритие и заявили, че не могат да изпълнят задачата. Нито един от гангстерите, участвали в заговора срещу Кастро, се подчертава в документите, не е получил никакво парично възнаграждение от ЦРУ.  

Кастро не е единственият високопоставен политик, чиято смърт е била обсъждана през 60-те години от ръководството на ЦРУ. Публикуваните във вторник архиви на управлението разказват и за плановете за покушение на лидера на национално-освободителното движение на Конго Патрис Лумумба, а също и на диктатора на Доминиканската република Рафаел Трухильо. Лумумба е убит през януари, а Трухильо – в края на май 1961 г. 

И преди ЦРУ е обвинявано за участие в убийството на двамата политици, но за първи път се появява документално потвърждение на тези версии, коментира Франс прес.

Споделяне

Още от Свят