ЦРУ оповести нови правила за събиране на данни за американски граждани

ЦРУ оповести нови правила за събиране на данни за американски граждани

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) оповести ревизирани правила за събиране, обработване и съхраняване на информация за американски граждани, предадоха световните агенции.

ЦРУ за първи път публикува ръководни принципи за това как събира, съхранява, търси и споделя данни за граждани на САЩ.

Според главния юрисконсулт на ЦРУ Карълайн Крас тази стъпка има за цел да покаже, че разузнавателната служба действа по такъв начин, че да "защитава правото на личен живот и гражданските права на американците".

Новите правила бяха оповестени в момент, когато обществеността все още е обезпокоена от правомощията за следене, които имат властите. Този въпрос придоби значимост след разкритията, направени през 2013 г. от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

Ръководните принципи бяха публикувани преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ, което ще стане утре. Те бяха утвърдени от директора на ЦРУ Джон Бренан и министъра на правосъдието и главен прокурор Лорета Линч.

ЦРУ до голяма степен няма право да събира информация на територията на САЩ или за американски граждани. С президентски указ от 80-те години на миналия век обаче бяха допуснати някои изключения, регулирани от процедури, одобрени от директора на ЦРУ и министъра на правосъдието.

Новите правила предвиждат ограничаване до пет години на срока за съхраняване на определени сведения от ЦРУ, които засягат американски граждани, но не са проучени или оценени. До 25 години се ограничава срокът за съхраняване на други данни от рода на информация за бизнес дейности в чужбина. Въвеждат се ограничения за това кои сътрудници на ЦРУ имат право на достъп до данни за американски граждани, създава се система за контрол на използването на такива сведения и е взето решение да се извършват периодични проверки в тази област.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?