ЦРУ позволили на СССР да открадне дефектен софтуер

В периода на студената война ЦРУ съзнателно позволило на СССР да открадне софтуер, който американците извадили от строя. В резултат на това устройството причинило мощна експлозия на газопровод в Сибир през 1982 г., пише днес в. Вашингтон пост.

Експлозията не взела жертви, но причинила значителни щети на съветската икономика, пише в мемоарите на Томас Рийд, бивш министър на военновъздушните сили.

Американският план, одобрен от тогавашния президент Роналд Рейгън, е бил част от икономическата война, водена между двете сили.

През 1970 г. КГБ създаде специална служба за технологичен шпионаж, тъй като СССР изоставаше значително в тази област. Програмата впоследствие е разкрита пред френски агент, който информирал САЩ през 1981 г., се казва в книгата на Рийд "В бездната, или вътрешната история на студената война"

За да пресече кражбата на западни технологии и да попречи на Западна Европа да внася съветски газ, ЦРУ пуснало дефектен софтуер. Устройството било програмирано да се разваля след известно време. Така се стигнало до експлозията през лятото на 1982 г., наблюдавана от американски сателити, според Рийд.

Споделяне

Още от Свят