ЦРУ разсекретява архиви от периода 1953-1973

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ взе решение да разсекрети хиляди страници от архива за дейността си през периода 1953-1973 г., съобщи в четвъртък пред историци директорът на управлението Майкъл Хейдън, цитиран от БТА.

Документите съдържат подробности за операции на ЦРУ в чужбина през периода, разузнавателни оценки на ситуацията в Съветския съюз и Китай, подробности за планирани покушения срещу политици и обществени дейци на територията на чужди държави.

С отварянето на архивите ще станат известни и подробни данни за акции на ЦРУ срещу американски журналисти, за проследяване на активисти от антивоенните движения в САЩ по време на Виетнамската война през 60-те години и членове на обществени организации, обявили се против правителствената политика.

По-голямата част от тази информация съвсем не ни представя в добра светлина, но това е част от историята на ЦРУ. Целта ни е да разкажем на американския народ какво сме правили от негово име, коментира Хейдън.

Според него разсекретяването на документите ще помогне да се поправи невярната представа на обществеността за някои аспекти от дейността на ЦРУ. Това ще е поглед към едно "абсолютно различно време и абсолютно различно ведомство", каза Хейдън.

Става дума за 147 документа - близо 11 000 страници, които ще станат достъпни за общо ползване от следващата седмица.

Споделяне

Още от Свят