ЦРУ са провели над 1000 незаконни полета над Европа

Виден депутат от Европейския парламент подкрепи обвиненията, че ЦРУ на САЩ е отвличало и задържало незаконно предполагаеми терористи на територията на ЕС и ги е отвеждало със самолети в страни, където се прилагат мъчения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разследването на ЕС се позовава на данни от организацията на ЕС за безопасност на въздушното пространство, допълва АП. Те показват, че през 2001 г. над европейска територия е имало повече от 1000 необявени полета на ЦРУ.

В доклада си италианският евродепутат Клаудио Фава посочва, че законите на ЕС за тайните служби и за контрола върху въздушното пространство и чуждните летателни машини са недостатъчно строги и трябва да бъдат затегнати.

Документът е съставен въз основа на свидетелства на няколко от предполагаемите жертви, отвлечени и незаконно транспортирани в други страни. Документът не представя неоспорими доказателства, но стига до същите заключения, които направи Съветът на Европа в своето разследване.

Италия, Швеция и Босна и Херцеговина са разрешили задържането и превозването на заподозрени в тероризъм лица през тяхна територия, посочва сайтът Euobserver.

Евродепутатът допълни, че е много малко вероятно италианските власти или тайни служби да не знаят за случая с Абу Омар. По думите на прокурора в Милано Армандо Спатаро хора на ЦРУ отвлекли предполагаемия терорист Абу Омар от улица в града посред бял ден през 2003 година, прехвърлили го със самолет в Египет и там го изтезавали.

Комисията на Европейския парламент ще изпрати делегация по-късно тази седмица в Македония, където германският гражданин Халед ел Масри бе арестуван на 31 декември 2003 година и отведен със самолет в Афганистан.

Там САЩ са го държали месеци наред като предполагаем терорист, заради което  Масри в момента съди бившия шеф на ЦРУ. Друг разследващ екип от евродепутати ще отпътува за Вашингтон в началото на май, за да поиска срещи с американския държавен секретар Кондълиза Райс и директорa на ЦРУ Портър Гос.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?