ЦРУ унищожило записи с разпити на терористи от Ал Каида

ЦРУ унищожило записи с разпити на терористи от Ал Каида

ЦРУ потвърди, че е унищожило поне два видеозаписа на разпити на заподозрени терористи. Според агенцията, записите са били унищожени, за да бъде защитена самоличността на агентите на ЦРУ и защото те повече не представляват интерес за разузнаването.

Няколко вестника обаче пишат, че записите са изтрити, защото показват как служители на ЦРУ използват "крайни методи на разпит" на двама предполагаеми членове на Ал Каида.

Ръководители на агенцията са се опасявали, че записите ще повдигнат въпроси около законността на методите, използвани от ЦРУ по време на разпити, пише “Ню Йорк таймс”. Смята се, че на касетите са били записани разпити от 2002 г. на редица заподозрени терористи, включително Абу Зубайда, който беше един от ръководителите на мрежата Ал Каида по това време.

Двамата предполагаеми терористи били подложени на метода на симулирано удавяне, твърдят източниците.

Асошиейтед прес съобщи в четвъртък, че е получила писмо, изпратено до всички служители на ЦРУ от сегашния директор Майкъл Хейдън, в което се обяснява защо са унищожени записите. Във вътрешния меморандум Хейдън пише, че ЦРУ е започнало записите през 2002 г., за да осъществява контрол върху разпитите и е решило да ги унищожи, защото няма "законова причина за тяхното съхранение".

Според шефа на ЦРУ записите са представлявали "сериозна заплаха за сигурността, тъй като разкриват самоличността на служители на ЦРУ, които са участвали в разпитите".

Разузнавателното управление признава, че първите разпити са били извършвани с много строги методи, но Хейдън заявява, че вътрешните контрольори на агенцията са видели записите през 2003 г. и са установили, че методите са законни.

Председателят на юридическата комисия на Сената Патрик Лийхи каза, че унищожаването на записите е проблем.

Видеозаписите били унищожени по нареждане на Хосе А. Родригес - младши, който през 2005 г. е бил директор на тайните операции на ЦРУ. Според информирани източници решението е било взето след като същата година министерството на правосъдието казало на федерален съдия по делото срещу терориста от Ал Каида Закариас Мусауи, че ЦРУ не разполага с видеозаписи на разпити, търсени от неговите адвокати. Записите не били предоставени и на независимата комисия, разследваща атентатите от 11 септември 2001 г., която изискала огромно количество материали и разчитала предимно на поверителни записи на разпити, за да проследи хода на събитията.

Разкритията за унищожаването на видеозаписите бяха направени в деня, когато членове на Конгреса на САЩ се споразумяха да приемат закон, забраняващ на ЦРУ да прилага симулирано удавяне и други крайни методи за разпит, отбелязва "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят