Новият шпионски скандал едва ли ще спре стоплянето в отношенията между Русия и САЩ

ЦРУ вербувало руски офицер, за да получава данни за тероризма в Северен Кавказ

Кремъл и руското външно министерство протестират, но умерено

Райън Фогъл (вдясно) в руската ФСС

Третият секретар на американското посолство в Москва Райън Фогъл, задържан вчера в Москва, смятал да вербува агент в рамките на борбата с тероризма. ЦРУ проявило интерес към кавказкия регион след атентата в Бостън, организиран от етническите чеченци братя Царнаеви. Тази версия за разразилия се нов шпионски скандал помества в сряда руският в. "Комерсант".

Вестникът предполага, че тайните служби на САЩ са се насочили към лични контакти с руските борци срещу тероризма, тъй като официалната размяна на данни "доста се проточва и не винаги действа добре".

Райън Фогъл бе задържан през нощта срещу 14 май от руското контраразузнаване при опит да вербува човек от руска тайна служба - според печата във федерацията, офицер от Федералната служба за сигурност (ФСС).

В инструкция до бъдещия агент, иззета от задържания, срещу информация му бяха предложени до 1 милион долара годишно възнаграждение. След необходимите процедури задържаният бе предаден на официални представители на посолството на САЩ, съобщиха властите, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според участници в ареста на Фогъл той се опитал да вербува един от старшите офицери на Федералната служба за сигурност (ФСС), натоварени с борбата срещу тероризма в Северен Кавказ. "Американците посетили (дагестанската столица) Махачкала, където живеят родителите на братята, и се убедили, че братята може да имат последователи", пише "Комерсант".

Той помества подробности за ареста на Фогъл. Контраразузнавачите намерили у него "типичен шпионски комплект" - две перуки, апаратура за тайни аудио и видеозаписи, голяма парична сума в евро и писмо до бъдещия агент. В него американските тайни служби предлагали на своя "скъп приятел" аванс от 100 хил. долара за бъдещото сътрудничество, обещавали му годишно възнаграждение до един милион долара и допълнителни бонуси "за информация, която да ни е от помощ".

Според "Комерсант" се предвиждало офицерът от ФСС да информира ЦРУ за дейността на въоръжените банди в Северен Кавказ срещу доста по-висок хонорар например от този на Валерий Михайлов, полковник от ФСС, осъден за шпионаж на 18 г. затвор. Михайлов предал на американското разузнаване стотици тайни документи, готвени от ФСС за руското ръководство, но за шест години успял да спечели само 2 милиона долара.

Същевременно Кремъл заяви , че новият шпионски скандал, свързан със задържан в Москва сътрудник на ЦРУ, може да попречи на усилията за подобряване на руско-американските отношения, но не заплаши да предприеме някакви други действия след експулсирането на дипломата, обвинен в опит да вербува руски разузнавач, информира в сряда Ройтерс.

"Това не съдейства на бъдещия процес на укрепване на взаимното доверие между Русия и САЩ и поставяне на отношенията ни на качествено ново ниво", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той не коментира подробно случая и изглежда искаше да избегне провокативни изказвания във връзка с вчерашното задържане и експулсирането на Райън Фогъл, заемащ поста на трети секретар в американското посолство в Москва. Това беше първото изявление на Кремъл по случая.

Посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол пък се яви във външното министерство в Москва, след като беше повикан във връзка със задържането на Фогъл. Макфол прекара около половин час в министерството, но не направи изявление пред журналистите, след като си тръгна от срещата.

Руското външно ведомство изрази протест пред посланика на САЩ Майкъл Макфол във връзка с опита на агент на ЦРУ да вербува служител от тайна служба на федерацията, съобщи министерството на външните работи в Москва след среща на зам.-министъра Сергей Рябков с шефа на американската дипломатическа мисия, предаде ИТАР-ТАСС.

Поредният шпионски скандал може да помрачи бездруго не твърде добрите отношения между Русия и САЩ, смята "Московский комсомолец". Зависи обаче доколко ще искат страните да раздухват тази история. Нищо чудно Америка в отговор да експулсира руски дипломат и нещата да приключат дотук. Дори когато руско-американските отношения се развиваха по-добре, отколкото днес, двете държави експулсираха десетки дипломати "на взаимни начала". Нещо неприятно, но не и фатално, коментира руското издание.

Същевременно "Комерсант" твърди, че Русия и САЩ започват да излизат от сянката на отчуждението, помрачавала отношенията им през последната година, като съобщава, позовавайки се на свои източници, че на 20 май секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заминава за Вашингтон с лично послание на Владимир Путин до Барак Обама. То ще е отговор на полученото неотдавна от Путин писмо на американския президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят