"Цунами" от данъци връхлетя Кипър

Новата година за Кипър започва с вълна от данъци - от 1 януари на острова скочиха цените на горивата и Данък добавена стойност, съобщават вестниците в Никозия.

Промените в данъците са по искане на Тройката международни кредитори, от които островната държава очаква финансова инжекция, за да се справи с дълговата криза.

В. "Филелефтерос", цитиран от БТА, пише, че кипърците ще усетят поскъпването от скока на специалния данък върху потреблението и от повишената цена на дизеловото гориво. Разходите за горива ще се почувстват още повече, след като на 14 януари се предвижда да скочи и ставката на Данък добавена стойност от 17 на 18 на сто.

Данъкът върху потреблението нараства за алкохолните напитки с изключение на виното. С 18 на сто ДДС ще бъдат облагани всички стоки с изключение на храните и лекарствата, за които ставката остава 5 процента.

Другата голяма промяна за кипърците от Новата година, която влезе в сила от 1 януари, се отнася до пенсионната система в държавния сектор и по-специално до даваните обезщетения при пенсиониране. До края на 2016 година се замразява социалната пенсия и тя остава на 336,28 евро. Орязват се още надбавки към заплатите, посочва в. "Политис".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани