Цунами взе най-малко 100 жертви на острови в Тихия океан

Цунами взе най-малко 100 жертви на острови в Тихия океан

Мощни вълни цунами, предизвикани от силно земетресение, се стовариха върху бреговете на островите Самоа и Американска Самоа в Тихия океан, отнемайки живота на най-малко 100 души, предадоха световните агенции в сряда. Цели села са разрушени, хиляди хора са останали без дом. Повече от 140 души са ранени. 

Хора и автомобили са отнесени в морето. Властите се опитват да достигнат до пострадалите и унищожените жилища, но усилията им са възпрепятствани от прекъсвания на тока и срива в комуникациите.

Земетресение с магнитуд между 8 и 8.3 по Рихтер бе регистрирано по-рано между островните групи Самоа и Американска Самоа. Трите засегнати от труса и цунами островни групи в южната част на Пасифика са Островите Самоа -  независима държава с население от 219 000 души, известна в миналото като Западни
Самоа, островите Източни Самоа, известни още като Американски Самоа, които имат население от 65 000 души и които са управлявани от Вашингтон, и островите Тонга.

Сред най-силно засегнатите райони е курортът Сий брийз в южната част на южния остров Уполу, който е един от двата по-големи острова на Самоа. Според очевидци курортът е почти изравнен със земята.

Четири вълни с височина от 4 и половина до 6 метра са ударили бреговете, достигайки до километър и половина навътре, посочва Майк Рейнолдс, надзорник на Националния парк Американска Самоа. Слаби приливни вълни, предизвикани от мощното земетресение, достигнаха и до бреговете на Япония и Нова Зеландия.

Цунами са достигнали бреговете на друга тихоокеанска държава - Тонга, където най-малко 10 души са загинали, по данни на местните власти. Най-много е пострадал остров Ниуатопутапу, който граничи със Самоа. 

Президентът на САЩ Барак Обама обяви бедствено положение в Американска Самоа и нареди отпускането на федерална помощ за засегнатия район, съобщиха в изявление от Белия дом. Еврокомисарят за развитието и хуманитарните въпроси Карел де Гухт обяви, че ЕС е готов да изпрати хуманитарна помощ за пострадалите в Самоа.

В сряда мощно земетресение с магнитуд 7.9 на индонезийския остров Суматра причини смъртта най-малко на 75 души, съобщи представител на индонезийското министерство на здравеопазването, цитиран от Ройтерс.

Сгради, в това число и жилищни блокове, бяха разрушени в град Паданг. Трусът в 17.16 часа местно време е бил с епицентър в Индийския океан на 78 км югозападно от града в провинция Западна Суматра на дълбочина 71 километра.

"Няколко сгради, сред които и хотели, бяха разрушени", заяви местен представител, уточнявайки, че комуникациите с Паданг, в който живеят близо един милион души, са прекъснати. Според  телевизия "Метро Ти Ви", в града са избухнали пожари, а жителите напускат бързо домовете си.

Индонезия е в район със силна сеизмична активност, известен като Огнения пръстен в Тихия океан.

Земният трус може да предизвика разрушително цунами на няколко места в региона на Индийския океан, заяви Японската метеорологична служба, цитирана от Ройтерс. "Може да има разрушително цунами в Индийския океан", отбеляза агенцията, която оцени времето за достигането на цунами до Индонезия на по-малко от час, и до три часа до Индия, Шри Ланка и австралийските Кокосови острови.

По-късно обаче тревогата за цунами бе отменена.

Споделяне

Още от Свят