Цвета Караянчева: БСП заплашва Марешки, за да не подкрепи оставката на Жаблянов

Отсъствията от работа на Пеевски били "морален проблем", а президентът "малко махленски говори"

Цвета Караянчева: БСП заплашва Марешки, за да не подкрепи оставката на Жаблянов

​От БСП са заплашили лидера на "Воля" Веселин Марешки, че ако групата му подкрепи исканата оставка на зам-председателя на НС Валери Жаблянов, левицата ще поиска неговата оставка от същия пост. Това съобщи в четвъртък пред бТВ председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя обясни, че отсъствието от работа на депутата Делян Пеевски е ″морален проблем″. Според нея президентът има проблем с институциите, а БСП може да поиска ″диктатура на пролетариата″.

Интервюто на Караянчева бе по повод отстраняването на Жаблянов от зам-председателския пост в НС. До гласуването се стигна, след като в декларация на БСП той написа, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". За оставката му гласуваха ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от "Воля". "БСП за България" бе против, а ДПС не участва в гласуването.

По думите на Караянчева отстраняването на Валери Жаблянов не е опит на ГЕРБ да си върне на БСП за подадената оставка от предшественика ѝ Димитър Главчев. Той напусна поста, след като отстрани от заседание лидера на левицата Корнелия Нинова, след което опозиционната партия поиска оставката му.

"На дебатите вчера Жаблянов беше разпален и емоционален. Явно той наистина мисли всичко това, което каза за Народния съд. Оказва се, че това не е само негово мнение, но и на повечето депутати от групата на БСП. Чудя се вече дали няма да поискат и връщане на диктатурата на пролетариата", каза Караянчева.

Пеевски не идва на работа

Караянчева коментира и винаги отсъстващия от пленарни заседания Делян Пеевски, за когото Mediapool съобщи, че извинява всичките си отсъствия от пленарна зала. По думите ѝ ″работните дни на депутата не са много″. Тя допълни, че той почти не идва на работа, като за всичко това му се "реже от заплатата".

Според правилника на парламента обаче от заплатата не депутат не се ″реже″, ако той отсъства по уважителни причини. Пеевски не извинява отсъствията си само от заседания на ресорните си две парламентарни комисии, заради което се лишава само от допълнителните между 300 и 400 лева за комисия на месец.

"Не е морално подобно нещо. Този въпрос обаче е към председателя на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ. Освобождаването на депутатите се прави от председателите на групите, а аз съм само уведомявана", заяви Караянчева.

Ниският рейтинг на НС – заради Радев

Шефката на НС призна, че рейтингът на парламента е нисък, като отдаде това на постоянните нападки от страна на Радев. Тя го призова да се чуват по телефона, когато има някакви забележки към работата на Народното събрание, а не да си говорят през медиите.

"Президентът трябва малко да обере изказванията си. Малко махленски говори", добави председателят на парламента.

Тя каза още, че президентът Румен Радев отдавна има проблеми с институциите, като припомни изказването му при полагането на клетва в Народното събрание. Тогава той се обърна към депутатите с думите, че им остава още една седмица, визирайки предстоящите парламентарни избори.

Споделяне

Още от България