Цвета Караянчева: Не е имало сделка с БСП за главата на Главчев

Цвета Караянчева

Не е имало сделка БСП да са кротки по време на европредседателството, а в замяна Димитър Главчев да напусне председателското място в парламента. Това каза в сряда пред бТВ новият председател на парламента Цвета Караянчева.

Тя бе избрана на поста миналата седмица след като предшественикът ѝ подаде оставка заради скандал с опозицията, вследствие на който от БСП обявиха, че напускат пленарната зала и няма да присъстват на заседанията.

"Опозицията е за това – да поставя управляващите в трудни ситуации и управляващите да вземат мъдри решения, никой няма да запуши устата на опозицията", допълни тя.

"Ние също имаме 95 депутати, които имат достатъчно аргументи и няма да оставят опозицията сама да говори", каза тя.

По думите ѝ никой не е искал от опозицията да бъдат по-кротки.

"Беше се натрупало много напрежение, Димитър Главчев имаше възможност да избира, никой нищо не му е налагал", допълни Караянчева. Той е човек с достойнство и взе своето решение, добави тя.

В отговор на упреците към нея, че е много вироглава и избухлива, има остър език и не е юрист, Караянчева заяви, че никой не може да бъде компетентен за председател на Народното събрание и винаги има какво да се учи.

"Вярно, аз съм машинен инженер, но знаете, че има екип от юристи, които помагат на НС, имаме много добър правен отдел, имаме добри референти, имаме колеги юристи, които във всеки един момент са на разположение. В крайна сметка човек не може да знае всичко и човек се учи", обясни новият председател на НС.

"Относно моя характер, мисля, че за тези 6 месеца показах, че мога да преглътна емоцията си. Ще се опитам да продължа в същия дух, защото председателят трябва да бъде пръв сред равни. Ще се опитам да бъда повече равна, отколкото първа и да внасям спокойствие в залата", допълни тя.

"Всеки има право да се изказва, защото ние сме 240 народни представители и всички имат зад гърба си много избиратели и, ако запушиш устата на един, това означава, че не даваш възможност на избирателя да каже какво мисли, а народният представител е там, за да казва какво мислят хората в региона, какво искат да се промени. Ще се опитам да не допускам личностни нападки, но човек никога не може да се закълне в нещо на 100%. Ще видим, времето ще покаже", коментира още тя.

На Цвета Караянчева щяло да ѝ липсва, че няма да може да се изказва експресивно и да взема страна в спорове. "Трябва да покривам пристрастията си понякога, защото трябва да бъда абсолютно и аргументирана и хладнокръвна", допълни председателят на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България