Цвета Маркова: НАТО не възразява срещу бившите от ДС

Парламентът отложи обсъждането на промени в закона за класифицирана информация, които да забранят на бивши сътрудници на ДС достъп до такава информация. Това стана по настояване на шефа на парламентарната вътрешна комисия Владимир Дончев, според когото исканите промени трябвало да се обсъдят на експертно ниво. Предложението за новите текстове бе внесено от депутатите от ОДС Ива Цанев и Йордан Бакалов и от Николай Чуканов от НДСВ. Точката беше включена в дневния ред по искане на ОДС. Текстовете обаче не бяха минали през вътрешната и външната комисия и нямаха становище от тях, тъй като сините депутати използваха точка в правилника, позволяваща да влезнат за обсъждане направо в пленарна зала.

В сега действащия закон има текстове, които трябва да бъдат доразработени с приетия вече правилник за приложение на закона, както и с пет наредби на Министерския съвет. Има и текстове, по които би могъл да стане известен спор и дискусия, призна Дончев и добави, че това е станало ясно след като Държавната комисия по сигурността на информацията е започнала да функционира. В същото време обаче той посочи, че предложенията на ОДС и Чуканов трябва да бъдат разгледани на експертно равнище във вътрешната комисия, защото част от тях нямало да издържат на конституционните разпоредби, тъй като са лустрационни, а има изрично тълкувание от страна на КС, че това противоречи на основния закон.

Няколко от предложените от парламентаристите текстове изрично забраняват лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност или бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб, да имат достъп до класифицирана информация и да заемат определени публични длъжности.

От трибуната на парламента и самият Иво Цанев призна, че част от текстовете трябва да се "пипнат", помоли обаче предложенията да бъдат приети на първо четене, за да може да бъдат изменени, където има нужда от това, на второ. Призовани от Владимир Дончев обаче депутатите от управляващото мнозинство гласуваха против и отложиха за неопределено време разглеждането на въпросните промени. Самият председател на вътрешната комисия се ангажира измененията да бъдат разгледани на вътрешна комисия, кога ще бъде това обаче не стана ясно. Дончев отказа да поясни пред медиите и кои са дискусионните моменти в закона.

Унищожаването на документи, съдържащи защитена информация, да се допуска само след изтичането на една година от срока за защитата ѝ, а унищожаването се извършва от комисия, гласи текст от промените. ДКСИ да разрешава унищожаването на документи, съдържащи класифицирана информация, след предложение на комисията, включваща представител на орган за управление на Държавен архивен фонд, предлагат вносителите.

Измененията предвиждаха забрана за унищожаването на оригиналния документ или на единственото запазено копие, съдържащ защитена или ограничена за публичен достъп информация. С приетия закон за класифицираната информация се отмени закона за достъп до документите на бившата ДС и бившето Разузнавателно управление на ГЩ и по този начин се дава възможност за достъп до информация на НАТО на бивши служители на ДС, заради това, че няма изрично изискване в новия закон членовете на ДКСИ да не са били служители на бившите тайни служби, пише в мотивите на вносителите.

Никъде в директивите на НАТО няма директно и императивно изискване да не се дават допуски за ползване на класифицирана информация на служители на бившата ДС, заяви пред БТА шефката на ДКСИ Цвета Маркова. В директивите се говори за лоялност към алианса и само доколкото това предполага липса на принадлежност към тези структури, може да се тълкува по този начин, обясни Маркова. Миналата седмица след първото си посещение в Брюксел тя каза, че от НАТО били абсолютно категорични в изискването си за чисто минало на лицата, които ще боравят с класифицирана информация.

Зам.министърът на вътрешните работи Бойко Коцев каза в кулоарите на парламента, че петте наредби по приложението на закона ще бъдат приети от Министерски съвет до края на февруари. Те са за непосредствен контрол - как и от кого ще се извършва дейността по класифицираната информация, по физическа сигурност, отнасяща се до помещенията за съхранение на документите, по информационна сигурност, по криптографска сигурност и за индустриална сигурност във връзка с фирмите, които участват в търгове, свързани с използване на класифицирана информация, обясни Коцев. Той не успя да отговори на въпроса по какъв начин са били провеждани тези търгове от влизането на закона в сила през април миналата година досега. Първоначално заяви, че тези процедури са били замразени. В същото време обаче обясни, че са били провеждани по старото законодателство, въпреки че това противоречи на законите.

Според Цвета Маркова въпросът за съдбата на досиетата на бившата Държавна сигурност не стои. По думите ѝ, законът е абсолютно категоричен - в случаите на ликвидация на една организационна единица, без да се уточнява дали е министерство, държавно или частно търговско дружество, в чийто архив се съдържа класифицирана информация, тази част от архива се предоставя на ДКСИ.

Комисията започва да оборудва свое секретно деловодство за съхранение на документи, които представляват класифицирана информация, съобщи Цвета Маркова. Това е едно от условията ДКСИ да започне ефективно своята работа. Цвета Маркова каза, че секретното деловодство на закритата комисия "Андреев" и до сега не е отворено. Ключът и кодът се намират в деловодителите на комисията "Андреев", припомни тя. Председателката на ДКСИ каза още, че ръководствата на двете комисии все още не могат да постигнат съгласие кога и как да стане въвеждането на членовете на ДКСИ в деловодството.

Споделяне

Още от България