Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор

Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор

Депутатите избраха в сряда Цветан Гунев за подуправител на Българската народна банка (БНБ), като за избора му гласуваха 179 депутати, от които 175 подкрепиха кандидатурата, двама бяха против и двама се въздържаха.

На практика Гунев бе избран с гласове от всички парламентарни групи, включително и от ГЕРБ, въпреки заканата от лидера на групата на бившата управляваща партия Бойко Борисов да не присъства на пленарните заседания.

След гласуването депутатите от ГЕРБ все пак напуснаха залата.

Цветан Гунев ще отговаря за банковия надзор. "Той ще носи голяма отговорност да следи всичко за регулаторната рамка", заяви управителят на БНБ Иван Искров, който представи кандидатурата.

Цветан Гунев е завършил УНСС. От 1982 г. започва кариерата си като кредитен инспектор в ДСК, през следващите години работи като счетоводител, данъчен инспектор. От 1992 г. е на работа в БНБ и досега израства кариерно, като минава през всички стъпала в банката.

Гунев ще встъпи в длъжност на 16 юни. Мандатът му е шестгодишен.

Обсъждането на номинацията продължи близо час. Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че Народното събрание ще осигури на БНБ законови стъпки в посока "нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите".

"Финансовата система е стабилна, но трябва да знаете, че има много неуредени въпроси между кредитополучателите и кредитните институции. Част от недоволството е насочено към определени такси, към ипотечни кредити. Ръководството на БНБ трябва да обърне внимание за това какво кабинетът "Орешарски" иска да промени в тези отношения, които не са равноправни", отбеляза Цонев.

Самият Гунев обясни от парламентарната трибуна, че икономическата криза се дължи на загубата на доверие.

"Този въпрос трябва да се реши, като се възстанови доверието между субектите в икономиката", каза Гунев.

По въпроса за необслужваните и просрочените кредити в банковата система, Гунев обясни: "Контролът върху класифицираните банкови кредити има на няколко нива – от външните одитори на банките и от управление "Банков надзор” към БНБ. Посочени са всички критерии, по които всяка една кредитна експозиция трябва да бъде класифицирана в съответната класификационна група”.

Той отговори, че обемът на класифицираните лоши кредити са не повече от 16% от всички отпуснати.

"Свиването на класифицираните кредити е трудна задача, тъй като това е чисто бизнес задача. Банките трябва да могат да решават тези въпроси”, каза още Цветан Гунев. Според него единственото подобрение ще дойде от развитието на икономиката.

"БНБ има правата и задължението да защитава и опазва целостта на банковата система и интереса на потребителите”, подчерта Гунев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?