Цветан Райчинов е новият председател на Лекарския съюз

Цветан Райчинов е новият председател на Лекарския съюз

Д-р Цветан Райчинов е новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той бе избран от лекарското съсловие след балотаж в събота по време на 47-ия събор на организацията, който се провежда в Равда. Райчинов събра 203 гласа или 60% от гласовете на делегатите. Неговият конкурент за поста д-р Юлиян Йорданов получи 136 гласа.

Досега Райчинов временно оглавяваше организацията, след като предишният ѝ председател Божидар Нанев стана министър на здравеопазването. На последния събор на лекарите през януари, отново след балотаж, Райчинов загуби от Нанев председателския пост само с два гласа разлика.

Конкуренти на Райчинов за поста бяха хирургът д-р Юлиян Йорданов, издигнат от столичната колегия на съюза, и предложеният от бургаската колегия д-р Любомир Киров, който е и председател на асоциацията на общопрактикуващите лекари. До балотажа стигнаха Райчинов и Йорданов, като още при първото гласуване Райчинов събра 47% от гласовете на над 350-те делегати на събора.

Райчинов вече неведнъж изрази несъгласие с подготвяните законови промени, които ще отнемат от значителна част от сегашните правомощия на БЛС. В речта си пред делегатите преди гласуването той заяви, че ще работи за реформа на БЛС, която да доближи структурата му до лекарска камара. Това бе обявено за приоритет и от Нанев, когато оглави съсловната организация. Идеята е досегашните хоризонтални структури на БЛС по населени места да се запазят, като същевременно се надградят и вертикални структури – по лекарски специалности.

Междувременно здравният министър Божидар Нанев и финансовият Симеон Дянков, които бяха гости на събора, обявиха, че същинската промяна в здравноосигурителния модел ще бъде от началото на 2011 година. Според Нанев трябва да има задължително допълнително здравно осигуряване.

От Софийската лекарска колегия поискаха промените в Закона за здравното осигуряване, които са внесени в парламента, да се изтеглят. Лекарите смятат, че времето между първото и второто четене няма да е достатъчно, за да се нанесат нужните корекции. Законовите промени бяха посрещнати на нож от лекарското съсловие, което се предвижда да остане с много малко правомощия за въздействие върху системата. 

Финансовият министър Симеон Дянков обаче даде да се разбере, че промените няма да бъдат изтеглени и няма да допусне лобиране. Той обаче обеща, че занапред ще се върви към увеличаване на процента от БВП, който се дава за здравеопазване. Министърът даде пример с практиката в други европейски държави, където повече пари се дават за социалните сектори и по-малко за силовите. Дянков обаче уточни, че увеличението на средствата няма да стане веднага, тъй като Бюджет 2010 ще е труден.

Споделяне

Още от България