БХК с нова остра критика към ексвътрешния министър

Цветан Цветанов е олицетворение на полицейското насилие

Цветан Цветанов е олицетворение на полицейското насилие

Българският хелзинкски комитет (БХК) за пореден път остро разкритикува бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради прибързаните оценки по конктретни случаи, които дори и след оставката си продължава охотно да дава пред медиите.

За разлика от обичайния повод – вербални атаки към съда, този път негодуванието на правозащитниците бе продиктувано от коментар на ексминистъра по казуса със служителя на пловдивската транспортна полиция, който на 24 март застреля заподозрян за кражба на кабели.

Веднага след инцидента от МВР разпространиха информация, според която колегата им е действал при самозащита, след като бил нападнат с "твърд предмет" от един от двамата мъже спрени за проверка. Уточняваше се и, че след това в спрения автомобил е била намерена брадва.

Преди ден Цветанов обясни в типичния си стил пред бТВ, че за инцидента "донякъде, да ви призная честно, допринасят всички тези, които се изказват за полицейщината, която има в България".

"Този служител от институцията МВР е действал в рамките на закона. Затова аз съм убеден, че при изпълнение на неговите служебни задължения първото, което е, че той е предотвратил една кражба, и другото, което е, че след като има посегателство срещу полицай, как смятате?.. Аз съм убеден, че не би трябвало той да носи никаква наказателна отговорност, защото той си е изпълнявал съответните служебни задължения", категорично заключи бившият силов министър още преди да е приключило досъдебното производство по случая.

"За пореден път Цветанов си позволява да се произнася в медиите по правни въпроси, които не са от неговата компетентност. Дали служителят е действал в рамките на закона, както си позволява да обявява Цветанов по телевизията, тепърва ще се установява с разследване", реагираха гневно във вторник от БХК.

Според организацията версията, че полицаят е стрелял при самоотбрана се явява негова защитна теза и тепърва би следвало да бъдат проверени всички обстоятелства около инцидента, тъй като досега изнесените факти "са всъщност само твърдения на обвиняемия, за които потвърждение от независими източници няма".

"Дали е имало нападение, дали е било от страна на убития, дали е било с брадва, дали с острието или с тъпата страна на нейната метална част, или е било с дръжката ѝ, дали е продължавало към момента на застрелването на убития, дали за отблъскването му е било необходимо прострелване на човека, дали е бил необходим смъртоносен изстрел в шията на убития или е бил достатъчен такъв в друга, нежизненоважна част на тялото му – всичко това са въпроси, на които прокуратурата тепърва ще дължи отговор, основан на доказателства", добавят от хелзинкския комитет.

Правозащитниците обясняват още, че тъй като очевидците на стрелбата са само двама, от които първият "няма да проговори, а последният закономерно ще се опитва да се оневини", трябва да се изчака заключението на държавното обвинение, а не "да се правораздава по телевизията".

"Цветанов не е компетентен да се произнася, че полицаят не трябва да носи наказателна отговорност. С това арогантно изявление той за пореден път отявлено публично се вмесва в правомощията на прокуратурата и съда. Що се отнася до сравнението между твърдяната брадва и огнестрелното оръжие, това сравнение, релевантно за абсолютната необходимост на "отбраната", също е за прокуратурата, след като установи отговорите на горепосочените въпроси.

Въпросът не е дали в МВР имат "на въоръжение" брадви, както фриволно коментира Цветанов, а дали имат право да застрелват граждани, когато – ако изобщо е вярно, видят насреща си брадва или нейната дръжка. Наранявания, причинени с твърдяната брадва, не се твърдят дори и от полицая", се казва още в позицията на БХК.

От комитета на пропускат да припомнят, че навикът на ексминистъра да оневинява полицейското насилие се е проявил още в началото на мандата му през лятото на 2009 г., когато отиде в Благоевград и обяви пред близките на подсъдимите полицаи по делото "Чората", че подсъдимите трябва да бъдат оправдани.

"Този човек олицетворява безпардонното полицейско насилие над хора и закони в България. Остава да видим дали прокуратурата ще олицетворява безнаказаността му", обобщават от Българския хелзинкски комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?