Цветан Цветанов: ГЕРБ не иска президентска република

Зам.-председателят на партията обвини БСП, че са преписали техния законопроект срещу корупцията на 70 – 75%

Цветан Цветанов: ГЕРБ не иска президентска република

"Не искаме президентска република." Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който коментира проекта за антикорупционния закон на БСП във Варна пред журналисти. В морския град той участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на младежката организация на партията.

Цветанов отбеляза, че винаги, когато ГЕРБ е обсъждала антикорупционно законодателство, е била с протегната ръка.

Проекти за антикорупционен закон изготвиха, както управляващата партия ГЕРБ, така и опозицията в лицето на БСП. През седмицата депутатите от левицата се срещнаха с представители на съдебната власт, за да обсъдат с тях законопроекта си, а ГЕРБ направи обществено обсъждане в петък.

"Днес ако си направите труда да сравните техния и нашия законопроект, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта. Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Ние не искаме президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент", заяви Цветанов.

"Правили сме го заедно с всички парламентарни групи, които са били в парламента. Антикорупционният закон мина на първо четене в 43-тото Народно събрание. Беше пред гледане на второ четене в пленарна зала, поради определени текстове, които провокираха несъгласие в някои от политическите сили и предсрочно прекратяване на мандата на парламента, не можахме да го приемем", обясни Цветанов.

По думите му в момента най-лесно било и те като БСП да внесат законопроекта и да мине на съгласувателна процедура, с която да демонстрирамт, че всъщност предлагат нещо, което би могло да консолидира всички останали.

"Най-правилното, което бяхме предприели в този антикорупционен закон е да мине през процедура, която да даде възможност за по-широко обсъждане. Работната група, която беше сформирана от министър Цачева, даде възможност да бъдат поканени да участват активно с институции, неправителствени организации. Това даде възможност по законопроекта, който вчера беше представен от г-жа Цачева, да се изчистят всички внушения или неразбиране, което имаше в обществото. Ние винаги сме били за диалог и съм убеден, че между първо и второ четене ще има сериозна дискусия и ще може да бъдат взети, ако има, и добри предложения от законопроекта, който предлага БСП", каза още Цветан Цветанов.

Той обвини БСП, че е търсила изява през лятото, когато народните представители били по избирателните си райони и създавали възможност за предпоставка за един силен политически сезон. Левицата целяла изява, която да им даде някаква легитимност и идентичност, но тя отново не е полезна за обществото, защото скандалите и фалшивите новини не са политики, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Политиките са това, което правим в момента от политическа партия ГЕРБ, допълни Цветанов.

По думите му БСП не може да прости на ГЕРБ "прозрачното управление на всички нива и европейските фондове, които получава страната ни, благодарение на доверието на европейските ни партньори към правителствата на Бойко Борисов“. "БСП се провалиха точно по тази линия", добави Цветанов.

Той е обнадежден, че България ще може да се подготви сериозно за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

"От приоритетите по време на председателството ще можем да извлечем политически дивиденти за страната ни, да представим България в една по-добра светлина и същевременно българските граждани да повярват не само в България и в българските политики, но да възприемем много по-достойно и с уважение европейските институции", каза Цветанов.

Председателството ще бъде много силна емблема за страната, допълни той. Според него лидерството на премиера Борисов - да бъде избран за трети пореден път за министър-председател на България, означава много. "Що се касае до усилията, които полага премиерът за това силно председателство, което предстои за България, мога да ви уверя, че министър-председателят се очерта като един истински лидер и съм убеден, че с това, което направи правителството - да фигурират Западните Балкани, е много важен акцент за региона, за сигурността и стабилността. Силният глас на България се чува с лидера Борисов и с парламентарното мнозинство, което имаме днес в България."

Той заяви още, че ГЕРБ винаги ще се съобразява и с различното мнение, и с опозицията, "защото и те са част от успеха на България. Не трябва да бъдем високомерни, не трябва да бъдем толкова провокативни. Но когато има опити за провокация с някакъв въпрос, с който се иска да се отклоним от ежедневните теми и това, което прави държавата, трябва да запазим хладнокръвие и да отговорим с усмивка", заяви Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България