Цветан Цветанов: ГЕРБ прибягва и до заплахи към свои членове в Шумен да не напускат партията

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

Областната структура на ГЕРБ в Шумен се опитва да удържи чрез натиск свои недоволни членове да не напуснат, каза бившият зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов, който сега е лидер на собствената си партия "Републиканци за България". Кметът на града и координаторите на ГЕРБ звънят на тези хора със заплахата, че не знаят какво ще се случи на семействата им, поясни Цветанов в неделя пред БНР. Той повтори тезата си, че през годините премиерът Бойко Борисов е създал зависимости между ГЕРБ и ДПС.

Цветанов Цветанов даде пример с дългогодишния партиен функционер на ДПС в Шуменска област Бейзат Яхя, който е директор на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е любимото на премиера ловно стопанство  "Паламара ".

"След като беше изключен от ДПС заради близостта си с ГЕРБ, той стана незаобиколим фактор при взаменето на решения и най-близкия човек на Борисов в Шуменска област", каза Цветанов.

Той изрази убеденост, че "Републиканци за България" ще има достатъчно силна парламентарна група, с която ще бъде "незаобиколим фактор" в следващото Народно събрание.

Последните местни избори дадоха много ясен знак какво е разминаването между това когато бях там и когато вече не съм там, подчерта Цветан Цветанов. 

"ГЕРБ показа това, което с годините е изграждано от страна на Борисов, тази зависимост, която беше изградена в много от местните власти, по места, между ГЕРБ и ДПС. В смесените региони аз получих най-сериозната подкрепа от всички тези, които се почувстваха разочаровани, предадени. Минаха към формацията "Републиканци за България", разказа Цветанов.

Той определи себе си като "много истински човек, отдаден на кауза" и допълни, че хората, които тръгват с него в новата му формация, му вярват.

Цветанов повтори, че според него зад скандала "Апартаментгейт" стоят хора на премиера, но не спомена имена. Каза, че още година и половина преди скандала чул, се обсъжда как той да бъде отстранен от всички позиции в партията. По думите му зад всичко това били хора, "които не изповядват тези ценности, които бяха в началото на ГЕРБ - да се говори с хората, да бъдеш принципен, обективен, прозрачен".

Бившият втори в ГЕРБ разказа, че неговата постепена изолация започнала при втория премиерски мандат на Борисов с напускането на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, който заяви, че ДПС завземат службите. След това по-верните хора на Борисов са станали министри като Томислав Дончев, Владислав Горанов и Теменужка Петкова, до които премиерът се допитвал до всички важни решения, включително някои енергийни проекти, които Цветанов определи, като недоразумения.

Споделяне

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?