Минало незабравимо

Цветан Цветанов: Когато бях министър, България беше преди Румъния

Снимка: БГНЕС

"Когато аз бях вицепремиер и вътрешен министър, България изпревари Румъния и румънските колеги искаха да не се отделяме от тях и да вървим в пакет". Такава оценка за дейността си направи във вторник заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за посещението на бившия румънския правосъден министър Моника Маковей в България.

"През всичките тези години ГЕРБ е може би единствената политическа формация, която е водила действително някаква битка с корупцията. Така че от това по-силна политическа воля, която сме имали 2009 - 2013 година, да превъзхождаш румънците с политики реални, които са оценени от европейските ни партньори, знаете, че тогава се дискутираше темата за разделянето между България и Румъния за членството в Шенген", продължи Цветанов.

Твърденията му за постигнати от ГЕРБ успехи в борбата с корупцията изглеждат доста пожелателни, при положение, че България остава трайно в дъното на международни класации за корупция, прозрачност на бизнес средата, надеждност на съдебната система и пр.

Това не пречи на Цветанов да пропагандира своите тези. Така например през ноември 2014 г. той каза, че ако ГЕРБ са били получили втори последователен мандат след първия кабинет "Борисов", то България вече щеше да е член на Шенген, защото е борила корупцията успешно.

Подобна опция беше изключена. През 2013 г. Холандия, Франция и Германия бяха твърдо против влизането на България и Румъния в Шенген. Специално за България аргументите бяха свързани с провала на прокламираната борба с организираната престъпност и корупцията.

Румъния на свой ред тогава изживя тежка конституционна криза и си навлече критиките на ЕК, но те не бяха за борбата с корупцията. Причината беше, че тогава управляващото мнозинство в страната се опита да ограничи правомощията на румънския конституционен съд, а магистратите на свой ред стартираха процедура по отстраняване на тогавашния президент Траян Бъсеску.

Резултатът от "напредъка" на България е, че няма осъден ни един високопоставен политик, а в Румъния те са над 30 души. В момента самият Цветан Цветанов е осъден на две инстанции за незаконно спиране СРС-та срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново. Всеки момент се очаква и решението на Върховния касационен съд. Най-голямото дело по времето на ГЕРБ ("Октопод") търпи пълен провал в съдебна фаза и се влачи вече пета година.

Във вторник Цветан Цветанов обясни, че не е могъл да отиде на срещата с Моника Маковей, защото е имал други ангажименти. Всъщност на дискусията, организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки", не се появи нито един представител на ГЕРБ. На европейско ниво Маковей се ползва с репутацията на човека, който стартира антикорупционните реформи в Румъния.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е против създаването на антикорупционен орган в България по т.нар. румънски модел, наскоро прогнозира, че след няколко месеца ще изпреварим Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България