Цветан Цветанов нарочи Бареков за разцеплението на ГЕРБ, той не отрича

Бившият шеф на Европарламента се включва в защитата на бившия вътрешен министър

БГНЕС

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов обвини в понеделник директора на ТВ7 Николай Бареков, че стои зад разцеплението на партията, каквото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрича да има.

Бивши депутати и местни лидери на ГЕРБ, които отдавна пишат "кървави писма" срещу Цветанов и молят Борисов да се отърве от него, в неделя обявиха, че започва поетапно напускане на партията от нейни членове и създаване на нов политически проект. Като автори на последното писмо са посочени "членове на Изпълнителната комисия, депутати от 41-ото и 42-ото Народно събрание, областни и общински координатори, министри от правителството на ГЕРБ, учредители и членове". След това обаче като контактна група са вписани само пет имена - Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров, като нито един от тях не е депутат в сегашния 42-ри парламент, нито е бил министър в кабинета на ГЕРБ.

Запитан дали има задкулисие зад този опит за разцепление на ГЕРБ, Цветанов коментира в понеделник пред Нова телевизия: "Може би зад този нов политически проект седи Николай Бареков. Има и партии, които могат да седят зад него. Живеем в демократично общество. Всеки определя къде трябва да бъде".

Той е убеден, че няма да има вълна от напуснали ГЕРБ. Обясни, че в събота е бил във Враца, където са били приети нови членове, а всички присъстващи са заявили подкрепа.

"В ГЕРБ членуват над 70 хиляди души. Лидерът Бойко Борисов пожела на напусналите членове успех и аз им го пожелавам", каза Цветанов. Той обаче отбеляза, че тези петима човека, които са против него и говорят за разцепление, са най-отразявани в медиите.

Бареков: Половината от тях искат да си тръгнат

Директорът на ТВ7 Николай Бареков не отрече да стои зад разцеплението на бившата управляваща партия, която той и останалите медии, контролирани от Делян Пеевски, подкрепяха мощно, докато беше на власт.

Бареков разказа как е акуширал създаването на ГЕРБ. Сега половината от ГЕРБ искат да си заминат, защото не са на Борисов, а на Цветанов, коментира той, цитиран от близкия до ТВ7 сайт "Блиц".

"И това е още един грешен ход на Борисов. Той непрекъснато променя мнението си: ГЕРБ ту била партия на Цветанов, ту негова партия, която щял да закрие, когато си поиска. Ами хайде, да я закрие! Но това са 50 000 достойни хора, които не са пътуващ цирк, който може да бъде разиграван, както Борисов си пожелае“, допълни Бареков. Той обясни, че Цветанов е бил мъжката секретарка на Борисов, но и такъв си е останал до днес.

"Когато Бойко Борисов обсъждаше преди 10 години проекта си с мен за нова политическа партия, тогава Цветанов му сервираше кафето. И се надявам той да си спомня това. Аз дадох авторството си за партията и през 2006 г. успях да привлека значителен брой достойни, сериозни, образовани общественици и мениджъри, които се обединиха в ГЕРБ. Но Борисов се изгаври с тези хора, когато им сложи за лидер мъжката си секретарка“, каза Бареков, който през последните месеци даде заявка, че смята да използва платформата на ТВ7 за създаване на политическа формация.

"За разлика от мен и хората като мен, Борисов и Цветанов са два политически трупа. ГЕРБ в сегашното си състояние е един токсичен елемент в българския политически модел. За да има реална промяна, трябва нови партии, нови лица и нови идеи“, каза Бареков.

Цветанов нямал отговор защо Пеевски се обърна срещу него

Цветанов повтори защитната си теза отпреди повдигането на първото прокурорско обвинение срещу него, че държавното обвинение начело със Сотир Цацаров работи в заговор с Делян Пеевски.

"Пеевски има влияние върху прокуратурата, определено. Това, което съм казал и казвам за хората, е на базата на впечатленията, които имам, и това, което съм чувал за тях. За Цацаров мога да кажа, че той се водеше с безупречна репутация и днес като се върна назад и трябва да потвърдя тези си думи, сигурно ще го направя по същия начин. В компанията на Пеевски трябва да бъде и прокуратурата, няма как да бъде по друг начин. Има много други интереси, които могат да се координират в тези интереси, политическа класа, организирана престъпност. Всички усилия от правоохранителната система, признанието от Европейската комисия е точно заслуга на добре свършена работа, но в момента мафията е много по-силна", каза Цветанов.

Попитан защо сега му пречи Пеевски, а преди не му пречеше, бившият вътрешен министър каза, че не може да обясни. "И до ден днешен не мога да си дам отговор на този въпрос. Има нещо интересно за всички, които имат интерес и към службите, и реформите в сектора за сигурност, защото за първи път ДПС има свой министър в лицето на Цветлин Йовчев. Писанчев (изпълняващ длъжността шеф на ДАНС - бел.ред.), например, извади за 4 дни допуск за класифицирана информация. А този, който може да възложи подобен допуск, е премиерът и председателят на Народното събрание, а те такива правомощия не са възложили", коментира Цветанов.

Обвиненията – опит за дискредитиране

Той също така повтори, че повдигнатите му обвинения целят да го дискредитират. "Аз съм невинен и това ще се докаже с времето. Ханс Пьотеринг, депутат от Бундестага, ще участва също в защитата ми", съобщи още Цветанов.

За опита да му бъде повдигнато още едно обвинение бившият вътрешен министър заяви, че то е несериозно.

"Що се отнася до това, че съм възпрепятствал използването на специални разузнавателни средства, СРС е един технически способ, а има много други оперативни способи, които могат да се използват. Следователите са тези, които трябва да доказват твърденията си", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Иван Петров: Бившите полицаи създадохме Борисов, а Цветанов е неадекватен

Малко по-късно бившият депутат Иван Петров, който претендира не само, че е създал ГЕРБ, а и лично имиджа на Бойко Борисов призова лидера на партията “да говори по-умерено”. Преди да даде указания как да се държи председателя на опозиционната формация, обаче Петров отново атакува Цветанов. "Може ли човек с почти две обвинения и на когото му предстои криминална регистрация да води една партия?", попита бившият депутат, който смята, че Борисов е "абдикирал" от формацията. 

Напусналият ГЕРБ заяви, че твърденията на ексвътрешния министър как Николай Бареков участва в роенето на формацията са "далеч от истината", а самият Цветанов - неадекватен.

След това Петров заяви, че той и останалите бивши полицаи, всъщност са създали доскоро управялвалата партия. 

“Борисов да говори по-умерено. Кой създаде неговия имидж. Не бяхме ли ние бившите полицейски служители от цялата страна, които му създадохме онзи фон... Преди това кой познаваше Борисов”, каза Иван Петров, който вчера заедно с други известни лица от ГЕРБ обяви, че напуска партията и започва създаването на нов политически десен проект.

Той призова Борисов да не повтаря непрекъснато, че той създал партията. "Поне за Хасково това не е така. Аз лично не съм искал Цветан Цветанов да идва в региона. Още повече, че той поддържаше връзки с едно лице Тодор Бояджиев, който му построи апартаментите. А самият Бояджиев дължи на десетки фирми", каза още Иван Петров. Според него 1/3 от хората в структурите на партията ще преминат в новия политически проект.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?