"Според истината, която имаме като истина" и "за да не доставя удоволетвореност"

Цветан Цветанов не би подложил слепоочието си под газов пистолет

ДПС обяви вътрешния министър за изпълнителя на мокри политически поръчки на "Героя от подземния свят"

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

ДПС обяви вътрешния министър Цветан Цветанов за "изпълнител на мокрите политически поръчки на диктатора в България" и отново настоя нападението срещу Ахмед Доган да се разследва като опит за политическо убийство и да се търси поръчителят му. Това бе заявено от парламентарната трибуна в петък, след като Цветанов каза, че по-голям обществен отзвук от самото нападение е имал побоят над нападателя Октай Ениехмедов и това било "предупреждение към инакомислещите мюсюлмани".

 

От миналата събота насам, когато почетният вече лидер на ДПС бе нападнат с газов пистолет, партията на Доган и управляващите са в остър конфликт за характера на деянието. Прокуратурата обвини 25-годишния Ениехмедов в хулиганство и закана за убийство, а ДПС са убедени, че става дума за политическо покушение и че случаят умишлено се омаловажава.

 

През последните дни вицепремиерът даде да се разбере, че не смята инцидента за твърде сериозен, тъй като газовите пистолети не можели да отнемат човешки живот. В петък обаче призна, че не би тествал истинността на тези свои твърдения върху себе си и не би подложил слепоочието си под дулото на газов пистолет.

 

"Не, разбира се. Вие сте много интересни", каза той на журналистите, които го питаха дали ще се подложи на подобен опит. "Ако това ще ви достави някаква удовлетвореност, просто ще ви разочаровам, че няма да го направя", заключи Цветанов.

 

Преди това уточни, че "това, което имаме като следствени експерименти, води до правна квалификация хулиганство и закана за убийство". Министърът отказа да каже бил ли е свидетел на казаното от градския прокурор Николай Кокинов пред депутати от ДПС веднага след инцидента, че нападателят Октай Енимехмедов е признал: "Исках да убия Доган".

 

"Не бих искал да влизам в тези отговори, които ме карате да ги правя. Мога да кажа само, че всичко, което имаме като назначени експертизи към момента, имаме правна квалификация "хулиганство и закана за убийство". Оттук нататък всяка експертиза, която се прави от компетентните органи, а не от стреляне с газов пистолет по пилешки бутчета (експеримент, извършен в тв ефир от Сашо Диков бел.ред.), могат да бъдат част от това да подпомогнат разследването", каза министърът.

 

ДПС и "Крон" не са имали договор за охрана на конференцията

 

Малко по-рано в пленарната зала вътрешният министър отговори на въпрос за опита за покушение срещу Доган, който, странно защо, му бе зададен от народния представител от ГЕРБ Димитър Главчев. Активността на съпартиеца на Цветанов стъписа както опозицията, така и колегите му от управляващата партия, понеже неговите ресори в парламентарната група са по-скоро финансовата и бюджетната политика, а не сигурността.

 

Без да направи анализ на действията по охраната, Цветанов се съсредоточи върху организацията на конференцията на ДПС. Според неговата информация не е имало писмен договор между фирмата, която е била наета да охранява събитието, и ДПС.

 

От парламентарната трибуна министърът заяви, че организаторите носят цялата отговорност за вътрешния ред по време на конференцията. Той допълни, че ДПС са подценили "документалното обезпечаване на мероприятието“ и въпреки липсата на писмен договор фирмата е получила съответното заплащане, поемайки ангажимента да осигури охраната. От ДПС отказаха да коментират дали са имали договор с частната фирма "Крон секюрити".

 

"Ръководните служители на "Кроон секюрити"-ООД не са създали необходимата организация за спазване на изискванията на закона за частна охранителна дейност. Констатирани са множество административни нарушения на разпоредбите на частната охранителна дейност", каза Цветанов.

 

Според него фирмата е подценила сериозността на събитието и е осигурила формален пропускателен режим, без да бъдат осигурени елементарните технически средства и правила за безпрепятственото протичане на мероприятието. Още миналата седмица шефът на "Крон" Кирил Радев заяви, че фирмата му не е имала ангажимент за поставяне на скенери, отговорността ѝ била само да насочва участниците в конференцията към залата.

 

Според Цветанов ангажираните за събитието полицаи не носят отговорност за случилото се, тъй като те се грижат да не бъде нарушаван общественият ред само в района около масовите прояви и да помагат в случаите, когато частната охранителна фирма не може да се справи. Цветанов заяви, че НСО е отговаряла само за личната охрана на Ахмед Доган и не е влизало в нейните задължения да охранява цялата конференция.

 

Побоят бил "предупреждение към инакомислещите мюсюлмани"

 

Цветанов отново осъди публичния линч над нападателя Октай Енимехмедов, ритан и бит от членове на ДПС, което според тях било "резултат на граждански арест".

 

Този път обаче вицепремиерът направи по-широко политическо обобщение за поведението на ДПС. "Истината, която имаме като истина" е, че побоят, нанесен на Енимехмедов, е вид предупреждение към всички "инакомислещи мюсюлмани в България", заяви той. Цветанов така и не обясни защо смята, че опитът за убийство е признак на инакомислие. В същото време той не пропусна да отбележи, че ГЕРБ са отворени към всички малцинства в страната и по-специално към етническите турци.

 

"Ние трябва да запазим хуманното си отношение и към тези, които извършват престъпления. Аз смятам, че, когато имаме такъв политически форум, с такова значение, на парламентарно-представена партия в българския парламент, че подобна демонстрация на сила и начина, по който беше упражнено това насилие спрямо извършителят на този криминален акт спрямо лидера на ДПС, смятам, че е недопустимо, но това е много ясен знак към всеки един български мюсюлманин, който тръгне да се осмели да мисли по различно от това, което му се дава от ДПС", заяви Цветанов.

 

"Изпълнителят на политически поръчки на диктатора на България"

 

Провокиран от изказването на министъра, заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров направи декларация от името на парламентарната група на партията, в която заяви: "Ние знаем кой е изпълнител на политическите поръчки на диктатора на България, той е в тази зала - министър Цветанов. И той изигра своята роля за това българските държавни органи да бъдат затруднени в разследването на този опит за убийство".

 

"Опитът за покушение над Ахмед Доган бе политическа поръчка, и всеки, който се опитва да обори тази теза с фалшификати, е политически съучастник в най-грозната политическа сцена, разиграла се в нова демократична България", посочи Бисеров. Той попита защо, ако целта е била само сплашване, нападателят е имал няколко оръжия, всяко от които може да убие човек, защо е насочил пистолета към слепоочието на своята мишена, а не към тялото и защо е презаредил няколко пъти.

 

Бисеров попита и защо нападателят е направил самопризнания, че е искал да убие Доган, и как се е стигнало дотам, че ги е променил.

 

"Действията на изпълнителната власт за предотвратяване и пресичане на разследването на поръчковия опит за убийство са недопустими", заяви Христо Бисеров и допълни, че когато едно деяние е обявено за хулиганство, никой не проверява поръчителство. Според него целта е била Доган да бъде убит и ДПС да бъде извадено от политическия живот на страната.

 

Моментът е избран подходящо, преди избори, и това трябва да стане публично, за да бъде сплашена едномилионната общност в България, която стои зад ДПС, каза Христо Бисеров.

 

Целта, според ДПС, е да бъде "убит" докладът на председателя, чиято основна констатация е, че демокрацията е подменена с диктатура, че един представител на подземния свят е овладял властовата система в България и под формата на герой-спасител налага диктатура.

 

"Ние знаем кой е изпълнител на политическите поръчки на диктатора на България - министър Цветанов", каза от трибуната на парламента заместник-председателят на ДПС.

 

"Вярваме, че съдебната система няма да позволи на изпълнителната власт да дирижира следствието, няма да ѝ позволи да определя квалификацията на деянието и заключенията на експертизите", каза още Бисеров. Той попита защо е толкова

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?