Цветан Цветанов не вижда смисъл от разработката "Лиана"

Цветан Цветанов не вижда смисъл от разработката "Лиана"

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че не вижда голям ефект и резултат от разработката "Лиана". По време на парламентарния контрол в петък той уточни, че в момента материалите от делото са изпратени в Софийската градска прокуратура. "Лиана". Преди няколко месеца обаче стана ясно,че делото е спряно по предложение на наблюдаващия прокурор.

Разработката "Лиана" се водеше от ГДБОП и бе свързана с корупция в средите на ДПС. След това обаче делото бе иззето от тогавашната Национална служба Сигурност и събираше прах в касата на Николай Методиев, който в момента е зам.-председател на ДАНС.

По думите на Цветанов след формирането на специализираните екипи за борба с корупцията по висшите етажи на власти и организираната престъпност ще се прецени възможността за по нататъшната работа по "Лиана". Работата по нея е бил възпрепятствана заради липсата на политическа воля.

Аз специално не виждам голям ефект и резултат от тази разработка, защото голяма част от лицата, които са засечени по "Лиана" вече не са на длъжности, които могат да генерират корупционни практики, добави вътрешният министър.

Преди две седмици бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който сега ръководи митниците, заяви, че в разработката "Лиана" фигурират имената на трима бивши министри. Той разказа, че четири месеца антимафиотите са извършвали оперативно работа като са събрали данни за схеми и определени кръгове във властта.

Има и от БСП, и от ДПС министри, посочи тогава Танов, но отказа да назове конкретни имена.

Разработката "Лиана" е водена от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от така наречената "дървена" мафия. "Лиана" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

Според различни източници в делото се споменават имената на лидера на ДПС Ахмед Доган, на бившия екоминистър Джевдет Чакъров (ДПС), на човек с малко име Касим, както и подсъдимата за злоупотребите във фонд "Земеделие" Ивелина Капралова.

По информация на Mediapool от държавното обвинение предадените от ДАНС материали от "Лиана" единствено навеждат на съмнения за извършени престъпления, но няма събрани реални доказателства срещу политици.

През май т.г председателят на вътрешната парламентарна комисия в миналия парламент Минчо Спасов (НДСВ) заяви, че има данни, че от политическото ръководство на МВР е изтичала информация към обектите на разработката, в резултат на което тя е прекратена още на ниво оперативно дело.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?