Цветан Цветанов не вярва на прокуратурата по делата за катастрофи

Вътрешният министър Цветан Цветанов поиска в петък да отпадне възможността обвинените за причиняване на катастрофи с жертви да могат да сключват споразумения с прокуратурата. Пред Нова телевизия вицепремиерът обясни, че сключването на споразумение е "изключително цинично като начин на прилагане".

В момента прокуратурата има право да предлага или приема предложения за сключване на споразумения с обвиняеми по този вид дела. В крайна сметка те се одобряват от съда, който може да отхвърли сделката между двете страни в процеса. Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор за предизвикване на пътно-транспортно произшествие по непредпазливост, който е довел до смъртен случай.

Цветанов счита, че съдът и прокуратурата не са достатъчни гаранции за справедливостта по този вид дела и настоява споразумения за присъда да се сключват единствено със съгласието на роднините на загиналите.

В понеделник в Народното събрание ще се проведе кръгла маса, на която ще се обсъдят законодателни промени във връзка с безопасността по пътищата. Цветанов се надява на нея да присъстват близки на жертви при катастрофи, за да се "очертаят най-добрите законодателни промени, съответстващи на обществения интерес".

Според вътрешния министър трябва да бъде въведен механизъм, с който да бъде обяснено, че водач, употребил алкохол или наркотични упойващи вещества, ще бъде съден със строгостта на Наказателния кодекс. Той обясни още, че шофьорите, които карат без книжки, също "трябва да носят висока наказателна отговорност."

"И към произшествие, което е станало на пешеходна пътека, трябва да бъдем безкомпромисни, защото това означава, че говорим за населено място, за оживено място, където винаги има ограничение на скоростта и когато имаме загубен човешки живот, означава, че някой е превишил скоростта и по този начин е застрашил живота на хората", обясни своите възгледи министърът.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?