Цветан Цветанов: Неприятно, година след трагедията в Бисер няма виновни

Аню Ангелов отрича вина на военното министерство за скъсаната язовирна стена

Цветан Цветанов: Неприятно, година след трагедията в Бисер няма виновни

Година след наводнението в село Бисер, при което загинаха шестима души, няма виновни за скъсаната стена на язовир "Иваново". В понеделник жителите на харманлийското село дадоха курбан за здраве по повод годишнината от трагедията, който бе посетен от вътрешният министър Цветан Цветанов и военният министър Аню Ангелов посетиха селото.

Цветанов определи забавянето на разследването като "неприятно" и заяви, че в "България разследванията и правораздаването са доста продължителен процес и нямат тази ефективност, която може да изиграе превантивна роля".

 

Прокуратурата не е обявила никакви резултати от проверката кой е виновен за случилото се и удължи разследването до март. Военното министерство и община Харманли спорят кой е бил отговорен за поддържането на съоръжението, за което се е знаело, че е проблемно.

 

Още в края на март миналата година прокурорът от Окръжна прокуратура Хасково Дарина Славова заяви в телевизионно интервю, че язовирът е на военните. Това доказва стар документ от 90-те години на миналия век, който е открит в архивите на община Харманли. С него военното министерство отказва на земеделци от района да обработват земите покрай язовира. Мнението на прокурор Славова обаче не бе официализирано от по-горните етажи на държавното обвинение, а военният министър Аню Ангелов отново отхвърли това твърдение.

 

Ангелов твърди, че военното министерството не е собственик на язовир "Иваново", а само на част от земята под него.

 

В понеделник той отново каза, че "хидротехническото съоръжение не е давано за стопанисване и управление на Министерството на отбраната" и призова да се изчакат резултатите от течащото в момента досъдебно производство.

 

Според кмета на Харманли Михаил Лисков язовирът е проблемен от 2004 година и военните са били уведомявани на няколко пъти през годините.

 

В понеделник Цветанов каза, че все още трябва да бъдат изградени 24 къщи на мястото на разрушените при водната стихия.

 

"Искахме да върнем живота в с. Бисер и една година по-късно успяхме", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?