Цветан Цветанов обещава вдигане на заплатите в МВР

Цветан Цветанов обещава вдигане на заплатите в МВР

В оптимален срок ще се начертаят реални стъпки за доближаване на възнаграждението на служителите в МВР с това на останалите звена в правозащитната система. Това заяви във вторник номинираният за МВР-министър в бъдещия кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за БТА.

В момента средната брутна заплата сред служителите на средно ниво в министерството е около 700 лева. На този фон заплатите в прокуратурата и следствието започват от 1200 лева. Подобни възнаграждения взимат и в ДАНС. Ниските заплати и лошата материална база във вътрешното министерство предизвика серия от мълчаливи полицейски протести в началото на тази година.

Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за повишаване на заплатите. По думите му подобряването на материалната база ще бъде обвързано с възможностите на държавния бюджет.

Сред първите стъпки на Цветанов в МВР ще бъде да се организира среща със синдикалните организации за "взаимно изясняване на позициите". Бъдещият министър ще повишава доверието на гражданите в системата с "налагане на пълна прозрачност на работата на МВР".

"В края на предстоящия правителствен мандат ще имаме една по-подредена система за сигурност. Корупционният потенциал във висшето управленско ниво ще бъде елиминиран. Ще бъде наложен много строг контрол върху служителите. Министърът няма да участва в оперативни комбинации", обещава Цветанов.

Участието в "оперативни комбинации" стана символ на управлението на Румен Петков в МВР. С този претекст той обясни срещата си с т.нар. братя Главеви, които година след това бяха обвинени в ръководене на престъпна група.

Според Цветанов ще трябва да се извършат съкращения на ненужния персонал, като се оставят структури само с доказана необходимост.

По въпроса за реформата на досъдебното производство в МВР бъдещият министър изказа сходни позиции до предшествениците си от БСП. Според Цветанов част от разследванията трябва да се възложат на служители извън дознателския щат, които нямат задължителното висше юридическо образование.

Този въпрос роди множество дебати в парламента. От НДСВ, част от управляващото тогава мнозинство, заявиха, че така се блокира цялата реформа на досъдебното производство. Предвижда се обучение на новоназначените разследващи полицаи в Националния институт на правосъдието.

Цветанов смята още да прибере под шапката на МВР контрола върху Гражданска защита" и "Телефон 112".

По въпроса за създаването на общинска полиция, за която бъдещият премиер Бойко Борисов говори от 3 години, Цветанов заяви, че първо трябва да се види "смисълът от съществуването ѝ".

Споделяне

Още по темата

Още от България