Цветан Цветанов поема МВР

Цветан Цветанов поема МВР

Цветан Цветанов, най-довереният човек на Бойко Борисов, ще поеме МВР. Това съобщи бъдещият премиер в сряда, обявявайки втори член на своя бъдещ кабинет след Симеон Дянков, който ще е финансов министър. Съставът на новото правителство трябва да бъде окончателно готов другата седмица, когато се свиква парламентът.

Номинацията на Цветанов бе повече от очаквана, като се има предвид първостепенното значение на МВР както за приоритетите на управлението, така и за самия Борисов, който е бивш главен секретар на МВР и неведнъж е споделял силната си привързаност и към този пост, и към това ведомство. Имаше обаче вероятност Цветанов да остане извън правителството, но да осигурява стабилна подкрепа за решенията му като председател на бъдещата парламентарна група на ГЕРБ.

В сряда Борисов и Цветанов отидоха като "бивши полицаи" при Борис Велчев и заместниците му, за да декларират стопроцентовата си подкрепа за работата на прокуратурата.

Борисов даде шестмесечен срок на държавното обвинение да възстанови доверието на Брюксел в съдебната система, а на предстоящия кабинет - да върне спрените европари. "От прокуратурата ще искаме превенция, за де не може никой да си позволява злоупотреби с еврофондовете", предупреди Борисов.

Всеки, който е извършил, извършва, или ще извърши престъпление, трябва да бъде разследван без да има никакви "чадъри" над него, каза той. Уточни, че това правило ще важи както за хората на ГЕРБ, така и за Доган и "обръчите" му от фирми.

Главният прокурор Борис Велчев обаче каза, че за да се свали имунитетът на който и да е народен представител, трябва да се съберат достатъчно данни.

В тригодишната си практика на главен прокурор съм поискал доста имунитети и няма да има колебание за който и да е депутат, заяви Велчев.

Все още действащият кмет на София обеща да осигури на прокуратурата абсолютно всичко необходимо, за да си върши работата. Така например законодателни промени, сред които използването на СРС-та за доказване на купуването на гласове, създаване на специализирани прокуратури за борба с организираната престъпност и ускоряване на съдебния процес.

Борисов се ангажира се да осигури и сграда, в която да работят съвместните екипи на прокуратурата и МВР.

Правителството на ГЕРБ няма намерение да мести прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт. Тази позиция се разминава с мнението на най-вероятния коалиционен партньор – Синята коалиция, в чиято програма е записано, че държавното обвинение трябва да мине към изпълнителната власт, а главният прокурор да се избира от парламента.

Главният прокурор също е против такава реформа, в подкрепа на която се изказват и независими експерти. Според Велчев единственият контрол върху актовете на прокурорите трябва да бъде налаган от независимия съд.

По въпроса с купуването на гласове Велчев заяви, че трябва да бъде прекратена връзката между "партиите и сенчестия бизнес". Той призова политическите структури да покажат повече морал и да се откажат сами от тези практики, защото надписът "купуването на гласове е престъпление" не върши работа.

Велчев каза, че подчинените му ще работят по всички сигнали, без компромиси, но на срещата не са обсъждани конкретни имена.

"Всеки, който е извършил престъпление ще си получи заслуженото", декларира Велчев.

Междувременно Борисов посъветва медиите да спрат да правят анализи и коментари за новото правителство.

"Моля (медиите - бел.ред.) да не правят анализи и коментари, да си измислят и да ги пускат (прогнозите за кабинета, бел.ред.) в общественото пространство, защото и на хората, включени в тях, не им е удобно", каза лидерът на ГЕРБ след като за пореден път бе питан какъв ще бъде новият кабинет.

До този момент самият Борисов обяви, че медиите познали със Симеон Дянков за финансов министър. Сбъднаха се и очакванията за Цветан Цветанов като вътрешен министър.

"Имаме готовност да съставим кабинет, който да отговаря на обществените очаквания и да работи ефективно. Във вторник предстои избор на председател на парламента", каза Борисов.

Той обяви, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е постъпил "достойно и правилно" като е изразил подкрепа за бъдещото правителство на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?