Цветан Цветанов поиска Франция да осигури дом, работа и образование на ромите

Необходимо е Франция да осигури училище, дом и работа на ромите, които трябва да се интегрират в ЕС. Тази тема обаче не бива да се експлоатира, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в понеделник след срещата си френския си колега Мануел Валц в Рим. Темата за българските роми във Франция стана една от темите на разговорите между двамата, след като участваха в конференция на полицейското противодействие на престъпността.

Искането на Цветанов към Франция обаче е необяснимо предвид наличието на няколко осъдителни решения срещу България пред Европейския съд по правата на човека заради напъните на Столичната община да изгони ромите от Баталова воденица. Тогава кмет на София беше Бойко Борисов.

"Българските роми не създават чак толкова големи проблеми на френските власти, докато по-притеснително за тях е присъствието на роми от Румъния", обясни още Цветанов, цитиран от БТА.

Мануел Валц от своя страна благодари на България за усилията в борбата срещу
организираната престъпност.

"Сътрудничеството между нашите страни е на високо ниво благодарение и на личния ангажимент на моя приятел Цветанов. България трябва да бъде поетапно приета в Шенгенското пространство, като се отчитат нейните усилия в борбата срещу организираната престъпност и охраната на границите" обясни френският вътрешен министър.

След срещата си с Валц Цветанов говори и с директора на Европол Роб Уейнрайт.

"В момента текат около 15 хиляди разследвания по линия на Европол в цял свят, част от които са с участието на България. За нас България е един от най-важните партньори в борбата срещу тероризма. Основна тема тук е атентатът в Сарафово. Бяха извършени редица експертизи с помощта на Европол, които доведоха до напредък и до стесняване на кръга на предполагаемите извършители. За съжаление не мога да съобщя повече подробности, тъй като разследването продължава," каза директорът на Европол.

"Ние обсъдихме редица знакови операции за следващите 6 месеца, в които обекти за съжаление са и българи. Разбира се, сега не мога да дам подробности, но бъдете готови за сериозни разкрития," каза министър Цветанов на българските журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България