Цветан Цветанов предвижда "най-тежкия" доклад на Брюксел

Цветан Цветанов предвижда "най-тежкия" доклад на Брюксел

Предстои най-тежкия за България мониторингов доклад на Европейската комисия, прогнозира депутатът и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за "24 часа". Докладът трябва да бъде публикуван в средата на януари.

Цветанов коментира, че приемането на България в Шенген се бави от 2012 година насам, а в момента Румъния вече изглежда по-подготвена. Според него причините за очаквания лош доклад се крият в липсата на развитие в България през последната година и половина. Цветанов допълва, че по времето на първото управление на ГЕРБ Румъния е била оценявана по-лошо от България.

"Румъния, която тогава беше много по-зле от нас (през 2012 година – бел. ред.), ЕК запази докладите (за Румъния да излизат) през 6 месеца (докладът за България бе отложен с година и половина - бел.ред.). Сега разликата се обърна в полза на Румъния, а ние слязохме на нейното ниво от 2012 година", обясни Цветанов.

По думите му за приемането на България в Шенгенското пространство има нужда от обединяване на общите усилия на всички политически сили.

"Но преди всичко трябва да изпълним всички препоръки в доклада. От това, което наблюдавахме през тази година и половина, съм убеден, че той ще е най-тежкият доклад, който е излизал за страната ни, откакто сме член на ЕС", казва Цветанов.

Той изрази надеждите си, че политическият консенсус и диалогът на правителството с Брюксел ще произведе план за действие за следващите две години. Цветанов обясни, че целта е да се случи промяна в отношението на европейските държави към България, което ще създаде предпоставки за влизане в Шенген. Приемането в Шенген става на етапи.

"Първо въздушно и морски и след това сухопътно. Ако имахме втори мандат, през 2013 година щяхме да влезем поетапно в Шенген", смята бившият вътрешен министър.

Подобна опция за България през 2013 година беше изключена. Холандия, Франция и Германия бяха твърдо против влизането на България и Румъния в Шенген. Специално за България аргументите бяха свързани с провала на прокламираната борба с организираната престъпност и корупцията. Румъния на свой ред тогава изживя тежка конституционна криза. Първо управляващото мнозинство в страната се опита да ограничи правомощията на румънския конституционен съд, а магистратите на свой ред стартираха процедура по отстраняване на тогавашния президент Траян Бъсеску.

В интервюто Цветанов коментира и темата за задължителното гласуване. Цветанов не изключи повечето партии в парламента да се обединят около промени дори в конституцията за въвеждането на задължителното гласуване. Според него това можело да стане и без референдум.

Споделяне

Още по темата

Още от България