Цветан Цветанов призна, че управлението зависи от ДПС

Премиерът прехвърли на депутатите си отговорността за Изборния кодекс

снимка БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че стабилността в държавата и дори оцеляването на Народно събрание вече зависят от ДПС. В събота той каза, че залогът за  гласуването на предложенията на ДПС за промени в Избория кодекс е било "продължаването на работата 44-ото Народно събрание и стабилността“.

Преди ден ГЕРБ и НФСБ подкрепиха искането на ДПС за обезсмислянето на преференциалния вот.

“Взехме решение в политическата група. Имахме много тежък ден. Наложиха се последващи консултации с "Обединени патриоти" и впоследствие с ДПС. Това бяха текстове (на ДПС-б.р.), за които трябваше да се намери някакъв консенсус,  за да продължи работата на Народното събрание, да продължи работата на 44-ото Народно събрание и разбира се стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството“, каза Цветанов пред Нова телевизия.

В отговор на директен въпрос дали това означава, че стабилността на управлението е било заложено на карта заради промените в Изборния кодекс, Цветанов отговори: “Имаше четири теми, които бяха много важни за ДПС. По някои от тях те са дори и вносители – за майчиния език, за уседналостта, за преференция и всичко, свързано с това, което приехме“.

Или махаме преференцията, или създаваме политическа криза

От думите на Цветанов се разбра, че ситуацията с преференцията е била много подобна с положението през юни 2013 година, когато тогавашният премиер Сергей Станишев отиде да говори с депутатите на БСП, за да им каже да гласуват Делян Пеевски за шеф на ДАНС или правителството ще падне.

Цветанов е отишъл при парламентарната група ѝ е казал: "Просто, колеги, решението, което можем да вземем е това и искам да изберем - искаме ли да имаме предсрочни избори и създаване на политически хаос в страната и създаване на криза в парламента, или просто постигаме някакъв консенсус“

Накрая той заключи: В живота е така. Понякога трябва да направиш крачка назад, за да направиш после две напред".

“Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”, каза още Цветанов.

Ден преди това премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че промените в Изборния кодекс са дело изцяло на неговите депутати и той няма нищо общо. ГЕРБ бяха упрекнати, че за пореден път изпълняват желанията на ДПС, което винаги е било против преференциалния вот..

“Да, има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС и пресечни точки. ДПС поставиха четири теми (за промени в Изборния кодекс), в някои от тях се препокриха и с част от “Обединени патриоти“. Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, обясни Цветан Цветанов и се обяви за поддръжник на мажоритарното гласуване.

Той допълни, че ГЕРБ винаги са били за промяна на прага на преференцията, но в миналия парламент той е останал същият. Това бе заради настояването на Реформаторския блок, който разчита много на преференциалния вот.

Гласуването за преференции разцепи за пореден път “Обединени патриоти“. ВМРО настоя президентът да наложи вето върху поправки в закона, а НФСБ подкрепи ГЕРБ и ДПС. “Атака“ отсъстваха от ключовото гласуване.

“НФСБ е част от “Обединени патриоти“, парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум”, каза Цветанов.

Хибридната атака от Русия не е спирала… с участието на БСП и президента

Той обясни, че хибридната атака на Русия срещу България не е спирала от 2015 г. Според Цветанов един от нейните аспекти е непрекъснатото продуциране на фалшиви новини, в което “често участват президентът Румен Радев и партията му БСП“.

“Пример за фалшива новина е твърдението, че ГЕРБ иска чрез промените в Изборния кодекс да ограничи правото на гражданите да гласуват и да си гарантира служебна победа. Нека не забравяме, че при досегашния кодекс ГЕРБ е печилила и губила избори, като дори за миг не сме си позволявали да отправяме обвинения за опорочен изборен процес“, каза Цветанов.

Борисов: Оставил съм ги да се оправят

В петък премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли от себе си отговорността за последните поправки в Изборния кодекс

“Оставил съм парламентарната група да ги решава тези въпроси. Аз съм се явявал на избори по всякакви кодекси и всякакви закони“, каза премиерът от Мюнхен, цитиран от агенция "Фокус".

"Нали това искате - да не им се бъркаме в работата. Аз си върша моята работа, парламентът си решава техните проблеми", каза премиерът.

По повод обвиненията на БСП, че управлението му се превръща в диктатура, Борисов коментира: "За диктатура точно те ли да говорят с Костинброд и това, което правиха? Тези хора мислят, че сме безпаметни всички като тях", каза лидерът на ГЕРБ.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще даде тестовете на Конституционния съд.

Промените в преференциалния вот бяха предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ. Против бяха БСП, ВМРО и депутати от "Воля", а групата на "Атака" отсъстваше от залата.

Споделяне

Още по темата

Още от България