Цветан Цветанов прогнозира предсрочни избори до няколко месеца

ГЕРБ ще предложи правителство, няма да подкрепя кабинет на Пламен Орешарски

Цветан Цветанов прогнозира предсрочни избори до няколко месеца

"Убеден съм, че след няколко месеца ще бъдем изправени пред нови предсрочни парламентарни избори".  Това заяви бившият министър на вътрешните работи и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНТ.

Той нарече спекулации твърдението, че депутати от ГЕРБ ще подкрепят прграмно правителство начело с Пламен Орешарски.

"Към настоящия момент всички избрани народни представилите от ГЕРБ ще бъдат единни. Важно е да видим тази тройна коалиция, която ще бъде прикрита зад едно програмно правителство. Много е важно за българските граждани да чуят лъжите, които се казаха по време на предизборната кампания", каза Цветанов.

Той изтъкна, че БСП, ДПС и Атака имат много различия. Цветанов даде като пример искането на БСП за изграждане на АЕЦ "Белене", което според ДПС не може да се случи. ДПС пък настоява за плосък данък, докато БСП се обявиха за прогресивно подоходно облагане.  В същото време Атака иска сега и веднага 1000 лева заплата и 500 лева пенсия, посочи Цветанов.

Нормално е ГЕРБ да предложи състав на правителство след като получи мандат от президента, каза Цветанов. Той е поискал изрично от лидера на партията Бойко Борисов да не бъде включван в проектокабинета, докато не бъде изчистено името му.

"Когато сме получили подкрепата на над един милион български граждани най-естественото е да предложим правителство на обществото, защото е важно в период на финансова и политическа криза да поемеш отговорността“, каза бившият вицепремиер. Той допълни, че ГЕРБ е показала какво е свършила през своя мандат. Цветанов припомни запазването на плоския данък от 10 %, бързото възстановяване на ДДС, законодателни промени в ДКЕВР.

БСП обаче обвиняват ГЕРБ, че задържаното ДДС е преклено високо, като по техни оценки възлиза на около един милиард лева. За това по-бързото връщане на ДДС ще е и една от първите стъпки на правителството на Пламен Орешрски, ако получи подкрепа от парламента, твърдят от БСП.

Цветанов съобщи още, че ГЕРБ е взела решение да предложи отново Цецка Цачева за председател на Народното събрание.  Той я определи като "един достоен кандидат“, защото се е „доказала като знаеща и можеща".

Бившият вътрешен министър коментира още, че по време на изборите – "българските граждани не успяха да упражнят правото си на глас, тъй като бяха объркани". Според  Цветанов  напълно закономерно е ГЕРБ да иска касиране на изборите. По думите му конституирането на 42-то Народно събрание ще е факт, докато се произнесе Конституционният съд.

Според Цветанов най-голямото престъпление в предизборната кампания е изтеклата информация за операцията на прокуратурата към определена медия. В деня за размисъл прокуратурата огласи, че са открити допълнително напечатани 350 000 бюлетини, годни за участие в парламентарните избори. Прокуратурата пусна официалното съобщение, след като информацията излезе по една от телевизиите.

"Прокуратурата трябва да провери как е изтекла тази информация от тайната и специализирана операция към една телевизия. Кой е източникът, който подаде тази информация към тази медия. Аз съм сигурен, че те ще го направят, ако не са го вече нправили“, каза Цветанов.

Той подчерта, че не иска да е на власт на всяка цена. Цветанов отново заяви, че е невинен и сега трябва да изчисти името си от обвиненията и спекулациите, изречени в условията на предизборна кампания

За бившия си колега Симеон Дянков, към когото бяха отправени сериозни критики за финансовото и икономическо състояние на държавата и социалното недоволство на хората преди кабинетът "Борисов" да подаде оставка, Цветанов каза, че към него никога не е имало остра реакция. "Критиката беше, че на моменти не е имало гъвкавост", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?