Цветан Цветанов се отказа от имунитет, преди да му е поискан

След като главният прокурор направи това, бившият вътрешен министър ще трябва да се откаже наново

сн. БГНЕС

Както бе обещал, малко след като положи клетва като народен представител бившият вътрешен министър Цветан Цветанов депозира в деловодството на парламента отказа си от депутатски имунитет. Той уточни пред журналисти, че прокуратурата все още не е "входирала" искане за имунитета му, но той го направил като "знак за морален акт".

Проверка на Mediapool обаче показва, че изпреварващата декларация за отказ от имунитет от страна на Цветан Цветанов не може да има някакви правни последици, въпреки че поставя новото Народно събрание пред несрещан досега юридически казус.

Това че главният прокурор Сотир Цацаров все още не е поискал от парламента имунитета на народния представител, означава, че Цветанов на практика не знае точно по кое производство ще бъде разследван. Той не може да се откаже от имунитета си по принцип, защото отказите важат за всяко едно разследване по отделно.

Така на практика изпреварващият отказ на Цветанов е само пиар ход, защото не се отменя задължението на главния прокурор да изпрати искане до Народното събрание, в което да се посочат събраните срещу народния представител данни. Искането трябва най-малко изрично да посочва досъдебното производство, което налага снемане на имунитета.

При това положение Цветанов ще трябва да внесе нов отказ от защита или депутатите с гласуване да решат, че той не се ползва от конституционната протекция. 

В декларацията му пред Народното събрание се казва: "През последните няколко седмици в публичното пространство се тиражираше, че имунитетът ми като кандидат за народен представител е пречка за образуване на досъдебно производство срещу мен във връзка с анонимния сигнал за "подслушването", подаден в началото на предизборната кампания в прокуратурата лично от лидера на БСП Сергей Станишев. С настоящето заявления изразявам предварително писменото си съгласие по смисъла на чл. 70 ал.2 от Конституцията за снемане на имунитета ми народен представител в 42-то Народно събрание".

На 30 април т.г. прокуратурата обяви, че спира делото срещу тримата бивши шефове на спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването - СДОТО. Причината бе, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Държавното обвинение обяви, че той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата при прилагането на мобилни специални разузнавателни средства (СРС).

До разследването се стигна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев препрати до Цацаров в края на март анонимен сигнал, получен от служител в МВР. В него бе посочено, че като вътрешен министър Цветанов устно е разпореждал да бъдат подслушвани нерегламентирано политици, бизнесмени и магистрати.

Образуваната проверка прерасна в средата на април в четири досъдебни производства срещу ексшефовете на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, настоящия им наследник Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата със сигурност ще поиска имунитета на Цветанов, когато той се закълне като депутат. Цацаров гарантира, че в искането си държавното обвинение подробно ще оповести данните, които са събрани срещу бившия вътрешен министър.

Цветан Цветанов досега е викан на два пъти да дава обяснения като свидетел в прокуратурата – веднъж за съмненията, че в МВР се подслушва незаконно, и втори път за скандала с бюлетините в Костинброд. Да дава показания, но във връзка с изтекъл запис от разговор в дома му, в прокуратурата бе викан и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заради което той и Цветанов обвиниха прокуратурата, че се намесва в предизборната кампания.

Във вторник бившият вътрешен министър отрече да е коментирал преди няколко дни, че очаква да го арестуват.

Споделяне

Още по темата

Още от България