Цветан Цветанов се разкая за "случая" със съдия Мирослава Тодорова

"Трябва да изпитваме респект към съдебната система“, заяви бившият вътрешен министър

Цветан Цветанов се разкая за "случая" със съдия Мирослава Тодорова

Ден след като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов започна метаморфозата си от най-яростен противник на съда в негов защитник, вицепремиерът на Бойко Борисов се разкая и за случая с най-атакувания от него магистрат – съдия Мирослава Тодорова.  

Цветанов заяви, че в случая с нея е предприел "по-емоционални действия, а не е реагирал трезво“. Той заяви още, че има вина и отчете десетките си реплики по адрес на магистрата като грешка, защото според него трябва "да изпитваме респект към съдебната система, а не просто да се търсят подобни коментари".

Съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов през март 2012 година, след като в края на януари миналата година в две интервюта той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов. Така България се оказа държавата в ЕС с безпрецедентен случай - съдия да даде на съд вътрешен министър.

Забавените мотиви по дела станаха основна причина ВСС да уволни Тодорова, оставяйки привкус на политическа чистка, тъй като Съюзът на съдиите в България, който тя председателстваше, отправяше критики към вицепремиера за опита му да се меси в работата на съда. Съмненията за "двоен аршин“ в решението на ВСС се потвърдиха и от факта, че за същото „ провинени“ съдебното правителство не наказа с уволнение близката до Цветанов съдия шеф на Софийски градски съд - Владимира Янева.

Преди месец Тодорова бе възстановена на работа от ВАС.

В петък пък Цветан Цветанов обяви, че "в тази държава единственият орган, който може да преценя дали едно лице е виновно или не, е българският съд". Така той показа забележителна промяна от времето, когато ръководеше вътрешното министерство и почти всеки ден раздаваше присъди пред медиите, коментирайки всяка следваща акция на полицията и събраните от нея "категорични доказателства".

Той бе министърът, позволил си да произнесе от трибуната на НС обвинения срещу лекарите от Горна Оряховица, които впоследствие се оказаха неоснователни.

Три години и половина той неудържимо громеше съдебни решения, които не му изнасяха, и магистратите, които са ги произнесли, дори кръсти две спецоперации на съдии, отказали да удовлетворят прокурорско искане за постоянен арест на заподозрени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?