Цветан Цветанов се сдоби необяснимо изгодно с луксозно жилище

Няма от какво да се притеснявам, каза лидерът на групата на ГЕРБ

Цветан Цветанов се сдоби необяснимо изгодно с луксозно жилище

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през миналата година с нов огромен апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, съобщава "Свободна Европа". Към жилището има ВИП асансьор, който отвежда политика и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им.

Сделката поражда редица въпроси заради цената на новото жилище. От информацията по сделката става ясно, че зам.-председателят на ГЕРБ го е купил на данъчна оценка в размер на 386 654 лева. Това прави около 627 евро на кв.м, при положение, че цените в района започват от 2600 евро на квадрат, по данни на "Свободна Европа". Цветанов не е отговорил на запитването на медията за разяснения по темата.

Новият му апартамент се намира на ул. "Латинка" в столичния квартал "Изток". Това е кооперация на фирма "Артекс" на име "Летера", известна още като "Къщата на буквите", отличена за "Сграда на годината" през 2017 г.

Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с "ВИП асансьор", чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижима собственост е малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента, Цветанов разменя с "Артекс" две от старите си жилища на улица "Елемаг" в кв. "Изгрев". Той като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Те са оценени на 286 654 лв. Плюс това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на "Артекс".

"Свободна Европа" е потърсила за коментар представител на отдел "Продажби" в "Артекс". Той е обяснил, че цените в последните години бележат ръст и сумата за квадрат може да достигне до 3500 евро. Той посочил като пример сградите им в "Лозенец", "Изток" и "Изгрев". Ако от "Артекс" са предоставили реалната картина, то апартаментът на Цветанов би трябвало да струва 831 600 евро.

Съгласно етичните норми от правилника на Народното събрание, депутат не може да получава подаръци в размер от над 10% от месечната си заплата.

В същото време трябва да се отбележи, че при встъпването в сделката Цветанов е подценил стойността и на собствените си имоти. При размяната той е оценил 190 кв.м. жилищна площ в "Изгрев" плюс две паркоместа за общо 286 654 лева. Това прави малко над 760 евро на квадратен метър при настоящите цени в района, които са поне два пъти по-високи.

Въпреки това сделката с "Артекс" продължава да изглежда изключително изгодна и това се доказва от странните прехвърляния на замесените имоти.

"Биволъ" съобщи, че в един и същи ден (12 юни 2018г), луксозният апартамент в "Изток" е прехвърлен от собствениците на "Артекс инженеринг" Пламен и Весела Мирянови на тяхната си фирма "Артекс Инженеринг 2000-5" за 560 000 лв. Веднага след това фирмата прави заменка с Цветанов за близо 180 000 лева по-малко.

Двата заменени от Цветанов имота на свой ред веднага (още същия ден) са продадени на други лица за 470 000 лв. Накрая сметката показва, че собствениците на "Артекст" са загубили за един ден 90 000 лв, Фирмата "Артекст инженеринг 2000-5" е създадена през 2013 г. с капитал 100 лв. и е използвана само за тази сделка.

Двата апартамента, които Цветанов е заменил за новото си жилище, бяха придобити също много изгодно през 2008 година. Тогава той ги купи за 130 500 евро от димитровградския бизнесмен Тодор Бояджиев, който му е личен приятел и кумец. По онова време цените на имотите в района бяха близо тройно по-високи.

НАП не намери нарушения при Цветанов и родата му, но се разбра, че тогава вътрешният министър е изхарчил само 20 хиляди евро лични пари за двата апартамента. За тези придобивки семейство Цветанови са изтеглили ипотечен кредит от ДСК в размер на 59 000 евро и са получили като дарение от родителите на съпругата 48 366 евро и 3223 долара, чийто произход така и не бе обяснен.

Както Mediapool писа тогава, фирмата "Ти Ви Би", на която Тодор Бояджиев беше шеф, бе спечелила десетки обществени поръчки за близо 9 милиона лева.

Цветанов: Няма от какво да се притеснявам

"Дал съм две жилища за едно, добавил съм и съм платил 100 хиляди с кредит и спестявания и всичко това е документирано в нотариалния акт, а и всичко ще бъде упоменато в декларацията", каза Цветанов на брифинг в Народното събрание.

"Апартаментът, който имам сега е разменен за два апартамента като разликата от 36 квадрата (в полза на новия апартамент) е доплатена. Няма нищо, от което да се притеснявам, и всичко, което съм извършил, няма от какво да се притеснявам", допълни той. По думите му "всичко е оформено и преведено по банков път".

"Знаете че всяка банка, за да направи превод, трябва да попълни декларация за произхода (на парите)", обясни лидерът на групата на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България