Цветан Цветанов ще бъде проверен от комисията за конфискация

Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде проверен от Комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, съобщи БНР в понеделник.

Право за проверка комисията получи след повдигането на третото и последно засега обвинение срещу заместник-председателя на ГЕРБ – за длъжностно присвояване в полза на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Прокуратурата го обвини, че незаконно е разпоредил да се изплатят заплати и отпуски на Тодоров в размер на 50 000 лева.

Обвиненията за длъжностно присвояване обаче дават право на комисията да провери имуществото му за 10 години назад. Ако бъде открито несъответствие между стандарта и декларираното, той ще бъде повикан, за да предостави документи пред инспекторите от комисията.

Председателят на комисията Пламен Георгиев обещава, че институцията ще подходи към Цветанов, както това се прави към всеки друг проверяван.

След подписването съвместна инструкция между Пламен Георгиев и главния прокурор бяха създадени общи екипи на служители на комисията и обвинители. Те в момента работят по два знакови случая – срещу бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров и собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев.

Предстои да бъде създаден такъв екип и по случая с Братя Галеви.

От началото на годината досега Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е отнела 9 млн. лева, съобщи в понеделник още Пламен Георгиев.

Споделяне

Още от България