Цветан Цветанов ще открие новия Висш съдебен съвет

Цветан Цветанов ще открие новия Висш съдебен съвет

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще се отзове на поканата и ще се появи лично на първото официално заседание на новия Висш съдебен съвет в сряда, научи Mediapool от свои източници във вторник. Поканата е отправена от правосъдното министерство. За три години Цветанов се срещна само веднъж с членовете на ВСС. Това се случи през април 2010 година, когато той обясни, че определени съдии провалят усилията на МВР и прокуратурата.

"Съмнение за "Октопода" (в съдебната власт, бел. авт.) остават", обясни тогава Цветанов на ВСС и добави, че някои съдии провалят усилията на МВР и прокуратурата.

Сега той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на един съдебен съвет, в който ГЕРБ е излъчил директно петима от членовете, както и незнаен още брой приближени магистрати от парламентарната, съдебната и прокурорската квота. Вицепремиерът бе остро критикуван в последния доклад на Европейската комисия за намесата си в независимостта на съда. Цветанов обяснява досега, че критикува магистратите в качеството на "гражданин", а не на министър.

Поканени на събитието са още премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В новия състав на ВСС влезе депутата от ГЕРБ Юлиана Колева, която също се застъпи за правото на "гражданска“ критика. Във вторник пред БНР тя заяви, че ВСС не може да реагира на всяка критика срещу съдии.

"ВСС трябва да вземе решение в какви ситуации, кога, при чия намеса и по какъв повод да реагира. В публичното пространство се отправят всевъзможни критики. Ако ВСС вземе отношение спрямо това, което премиерът е казал по делото, ще трябва да вземе някакво отношение и за това, което казва представителят на ОЛАФ. Ситуацията е твърде деликатна. Трябва да разграничаваме моментите и поводите на критика и как това може да се отрази на делото", отговори тя в отговор на въпрос за критиките на премиера към съдията по делото САПАРД Калин Калпакчиев. Калпакчиев успя да стана член ВСС с подкрепата на Съюза на съдиите в България.

Колева добави, че новият ВСС няма да тръгне от нулата и ще стъпи на "натрупалите се с годините резултати" от работата на институцията досега.

"Скандалите във ВСС избухнаха, защото имаше грешки в кадруването и в начина, по който се е извършвало то, както и за недостатъчното мотивиране на решенията. Кадровите решения на съвета не бяха обяснени. Трябваше да се каже защо една кандидатура се предпочита пред друга, още повече че някои решения бяха гласувани с голямо мнозинство - кадрови решения, които бяха спорни за обществото", каза още Колева. Магистратите критикуват ВСС за политически мотивирани чистки в системата, пасивно поведение при защита на магистратската независимост и липса на отношение към реалните проблеми в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България