На предстоящото в сряда заседание на КСНС

Цветан Цветанов ще представи виждането на правителството за спецслужбите

Военният министър Аню Ангелов: Службите се нуждаят от проветряване

Цветан Цветанов ще представи виждането на правителството за спецслужбите

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще представи виждането на правителството за реформата на спецслужбите по време на първия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), организиран от новия президент Росен Плевнелиев. По другата тема на заседанието – енергетиката, доклад ще изнесе ресорният министър Делян Добрев.

 

Реформата на спецслужбите се подготвяше под ръководството на уволнения преди ден секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Румен Миланов, който бе в обтегнати отношения с Цветанов.

 

Трябва да бъдат изготвени устройствени закони за Националната разузнавателна служба (НРС)и за Националната служба "Охрана" (НСО), както и закон, който трябва да обхване дейността на всички специални служби, в това число и ДАНС.

 

Вече има съгласие НРС да мине към изпълнителната власт, а НСО към президента, но напрежението е около общия закон, в който ще бъде разписано и съответно звено и механизъм за координация на службите.

 

По време на заседанието се очаква да бъдат разгледани и откритите в НРС финансови нередности, заради които бе уволнен преди дни друг от съветниците по сигурността на премиера – бившият шеф на НРС Кирчо Киров.

 

Ще бъде разгледан и проектозаконът за военното разузнаване, който е изготвен от екип на военния министър Аню Ангелов.

 

Ангелов коментира от своя страна във вторник, че трябва да има органи, които да имат достъп и да контролират както финансовите потоци, така и изпълнението на задачите от спецслужбите.

 

Според него е необходимо и "проветряване" на службите.

 

"Не става въпрос за конкретната оперативна дейност, за хората, които работят на, така, на терен, както се казва, става въпрос за дейността на ръководството на службите. Най-вече там могат да се търсят и недостатъците, и пропуските. Аз съм убеден, че трябва да има мандатност. Мандатност на ръководителите на тези звена", заяви Ангелов пред БНТ.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?