Цветан Цветанов струва нови 109 000 евро на държавата

"Октоподите" осъдиха България в Страсбург заради силовите арести, изказванията на бившия вътрешен министър и други нарушения

снимка БГНЕС

Голямата уста на Цветан Цветанов и бруталните арести на МВР от времето му на вътрешен министър ще струват нови 109 000 евро на България. В четвъртък излязоха решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела, заведени за знакови операции от мандата на Цветанов начело на МВР - арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците.

Съдът отбелязва, че решенията по тази група от дела са по повод широко отразените в медите полицейски операции, които са довели до нарушаване на забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедливо процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Специално нарушаването на презумпцията за невиновност е заради изказванията на Цветан Цветанов. Той беше кръстник на много от полицейските операциите и имаше навика да осъжда хората пред медиите, преди произнасянето на съда.

Сега България е осъдена още заради бруталните арести, които са довели до нарушаване на забраната за изтезание и правото на личен и семеен живот. Освен това задържаните не са получили дължимата им защита от българските правоохранителни органи. Съдът присъжда общо 80 000 евро на Пламен и Йордан Стоянови и семействата им. Отделно се присъждат 5000 евро за разноски по делата.

Алексей Петров ще получи 9000 евро, а Антон Петров и и съпругата му други 15 000 евро.

Какво точно е сторил Цветанов и подчинените му

Акция “Октопод“ започна на 10 февруари 2010 година, когато тежко въоръжени и маскирани полицаи нахлуха в редица домове и арестуваха общо. Полицията разпространи видео запис с проснатия по очи Алексей Петров и снимки на полуголи жени от нощни заведения, които крият лицата си. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че "Октопод" "дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастване на организираната престъпност с държавния апарат".

При Дамбовците нещата не се по-благоприлични, разказва пред съда Антония Иванова, съпруга на Йордан Стоянов. Тя вижда как двама маскирани мъже с автомати нахълтват на етажа, където спи с децата си. Нейният сърпуг е държан окован гол и с белезници в продължение на един час. Другият Дамбовец Пламен Стоянов е проснат по бельо пред къщата си. Оператор и фотограф на МВР снимат акцията и кадрите са разпространени през официалния сайт на министерството. Никой не е оказал съпротива.

В деня на арестите Цветанов обявява, че "Октопод" е "йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от "Кремиковци" АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности".

Антон Петров - Хамстера и жената, с която живее – Красимира Иванова, получават общо 15 000 евро компенсация. Съдът присъжда по-голямата част от парите на Иванова, тъй като по време на ареста тя е бременна, което е породило стрес.

Единствено за Алексей Петров европейският съд не намира да е бил подложен на унизително отнасяне.

За Хамстера Цветанов казва: "В двете операции "Наглите" и "Октопод", ние откриваме едни и същи хора. Типичен пример е Хамстера. Всеки знае кой е човекът, който контролира повечето от хората в застрахователните среди и кражби на коли". За Алексей Петров са многобройни, тъй като той беше нарочен за враг номер 1 на републиката по време на първото управление на ГЕРБ.

И в трите решения на съда от днес се подчертава, че Цветанов е минал границата на обичайната комуникация чрез медиите на информация за хода на текущо разследване

Общата сметка вече минава 200 000 евро

С тези нови три осъдителни присъди общата сметка, която гражданите ще платят за действията на МВР и изказванията на Цветанов като вътрешен министър, достига 203 000 евро.

Миналата година ЕСПЧ произнесе две осъдителни присъда срещу България заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна. България бе осъдена и заради изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".


Съдът в Страсбург вече указа на България да предприеме ефективни вътрешни средства за защита на своите граждани от психически тормоз от полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?