Цветан Цветанов: "Тревожна е тенденцията към урбанизация"

Вслушвайте се в съветите и мъдростта на родителите си. С тези думи министърът на вътрешните работи започна публичната си лекция пред студентите от Стопанската академия в Свищов, предаде пресцентърът на МВР във вторник.

Министър Цветанов бе гост на студентите от Стопанската академия "Димитър А. Ценов” в Свищов.

В разговора си с тях той ги призова да се предпазват от въвличане в престъпни групировки.

Пред препълнената аудитория вътрешният министър говори за проблемите на увеличаващата се престъпност сред младите хора. Той акцентира върху няколко значими проблема.

"Тревожна е тенденцията към урбанизация. Хората се насочват за местоживеене към големите градове и впоследствие се стига до обезлюдяване на много населени места. Това от своя страна е предпоставка за развиване на битовата престъпност”, каза още министър Цветанов.

Като изключително тревожно той посочи състоянието на образованост на населението.

Според данните, които той предостави на студентите, 81 000 души или 1.2% от населението на България никога не са посещавали учебно заведение. Най-голям е делът на неграмотните сред ромската и турската етнически групи, продължава съобщението от МВР.

Сериозен проблем, който стои пред младите хора, е и трафикът на жени и деца, а също кражбите и телефонните измами, подчерта още вътрешният министър. По думите му - основна роля за предпазване от въвличане в подобни престъпления има семейството.

Според пресцентъра на МВР свищовските студенти са показали изключителна заинтересованост по отношение на мерките, които правителството предприема за адекватно наказание на извършителите на криминални престъпления.

Споделяне

Още от България