Цветан Цветанов за трети път се отказа от имунитета си

Сн. БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов се е отказал от трети път от депутатския си имунитет. Това стана ясно във вторник от съобщение, направено от председателя на Народното събрание Михаил Миков в началото на пленарното заседание.

Имунитетът бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров заради наличие на данни, че Цветанов е присвоил 50 000 лева от бюджета на МВР, за да плати заплати и обезщетения на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. Разследване на прокуратурата е показало, че изплатените пари за заплати са били за времето, в което Тодоров е бил в ареста. Цветанов коментира, че законът е такъв и той го е спазил.

Досега бившият вицепремиер и вътрешен министър се отказа от имунитета си, за да бъде обвинен по делата за незаконното подслушване в МВР и за отказ да позволи подслушването на същия този Орлин Тодоров, въпреки че е имало съдебно разрешение за това.

Междувременно депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ  за специално изслушване на премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата за бежанците.

Шефът на вътрешната комисия Атанас Мерджанов (БСП) каза, че в рамките на т. нар. блицконтрол във вторник от 12.30 до 14 часа, в който участват Орешарски и вицепремиерите му, народните представители могат да задават въпроси по темата. Следобед предстои и изслушване на Йовчев във вътрешната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България