Подобно на Бойко Борисов

Цветан Цветанов заплашван предимно от пияни и психично болни

"Няма нито един сигнал, който към момента да считаме, че е сериозен", смята Йовчев

Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е заплашван от общо петима души, двама от които в нетрезво състояние, и един психично болен.

Това стана ясно от думите на МВР шефа Цветлин Йовчев, който по време на парламентарния контрол в петък отговори на питане за броя на сигналите, в които има данни за опасност за живота на предшественика му. Повод за въпроса бе фактът, че Цветанов все още е охраняван от поне трима-четирима гарда на Националната служба за охрана (НСО).

В нито един от случаите, в които към ексминистъра са отправяни закани, разследващите от МВР не са стигали до данни, че те са създали реална опасност за живота му, стана ясно още от изявлението на Йовчев от парламентарната трибуна.

Първите два отработени от полицията сигнали са от 13 и 28 февруари във Варна и Ловеч. В морския град е задържан 38-годишен мъж, съобщил за "поставена бомба на Цветан Цветанов". Впоследствие той обяснил, че повод за обаждането му са проблемите му по регистрация на личния му автомобил. Мъжът е глобен с 1000 лева. В другия случай 60-годишен ловчанлия също обяснил на спешния телефон 112, че в дома на Цветанов има бомба. След като обидилият се е установен, му били повдигнати обвинения.

Отново на 28 февруари е регистриран трети сигнал в дирекцията на МВР в София-област. На 1 март информацията е препратена за проверка в ГДБОП, където случаят е изяснен.

"Според тази информация на 20 февруари в Боровец е организирано парти по повод оставката на правителството (на ГЕРБ – бел. ред.). На партито са присъствали 5 лица от Самоков, като някои от тях са криминално проявени. С напредъка на вечерта две лица са отправяли многократни вербални закани за лична саморазправа с Цветан Цветанов. От проверката, направена от ГДБОП, не са събрани данни, които да потвърждават първоначалната информация", разказа Цветлин Йовчев в петък.

Последният сигнал за заплаха към бившия вътрешен министър е от 25 април т.г., когато на телефон 112 са записани две закани за убийство на Цветанов и Борисов. И двете са направени от един и същ мобилен телефон.

"Установена е самоличността на лицето, използвало мобилния телефон – 54-годишен мъж, живеещ в село Долно Българчево. Мъжът е задържан на територията на селото и с оглед здравословното му състояние той е настанен в специализирано психиатрично заведение в Благоевград и към момента лечението му продължава", добави МВР шефът пред депутатите.

Най-сериозният инцидент с Цветанов, докато бе силов вицепремиер и министър, също бе свързан с психично болен. През септември м.г. 60-годишен мъж с психични отклонения изблъска кофа за боклук на пътя на кортежа на тогавашния високопоставен държавник на столичната ул. "Гурко". Човекът веднага бе задържан от гардове на НСО.

Цветлин Йовчев обобщи в петък, че всички разследвания по сигнали за заплаха за живота на Цветанов са или приключени от съответните органи, или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи достоверността на първоначалната информация.

"Ще информираме Националната служба за охрана с резултатите от проверката, която сме направили. От извършените проверки няма нито един сигнал, който към момента да считаме, че е сериозен", коментира Йовчев с уточнението, че свалянето на охраната на Цветанов е от компетентността на НСО.

Подобно е положението с експремиера Бойко Борисов, който също продължава активно да се ползва от услугите на НСО. В края на юни Йовчев изнесе данни и за заплахите за неговия живот, след като този въпрос му бе зададен на парламентарен контрол. От данните на МВР стана ясно, че сигнали за заплахи срещу Борисов са постъпвали в Благоевград, Пловдив, Търговище, Варна, София, Хасково, като повечето от тях са подадени от лица в нетрезво състояние или лица с психични заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?