Според класацията на "Форбс България":

Цветан Василев е най-влиятелният българин, следван от Ахмед Доган

Станишев и Пеевски са в Топ 10, Бойко Борисов е изпаднал от първо на 11-то място

Цветан Василев и Ахмед Доган.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е най-влиятелният българин според годишната класация на "Форбс България". Втори е почтеният председател на ДПС Ахмед Доган, а на следващите три позиции в челната тройка се нареждат бизнесмените Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев от групата "Химимпорт".

Класацията се прави за втори път, като включва 50-те личности, които според "Форбс" имат най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента.

Забелязват се сериозни размествания в лидерската позиция, най-вече свързани с политическата конюнктура. Бившият премиер Бойко Борисов, който бе водач в миналогодишната листа, сега е изпаднал от Топ 10 и вече е 11-ти в листата.


В същото време Доган се е издигнал с 16 позиции нагоре. Банкерът Цветан Василев през 2012 г. е бил на втора позиция.

Лидерът на съуправляващата партия БСП Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда депутатът от ДПС Делян Пеевски, който не ходи в парламента. Собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са на осмо и девето място. Десети е шефът на "Лукойл" Валентин Златев.


Сред жените най-влиятелна в страната се оказа кметът на София Йорданка Фандъкова, която заема първата позиция. През 2012 година тя бе на 20-то място в общата класация. Едва 14% са жени, освен това в тазгодишната класация има само двама представители на неправителствения сектор.

Влиятелни хора от първата десетка на 2012 г. сега са извън топ 50. Бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков от четвърта позиция миналата година сега е изпаднал от класацията.

Класацията е изготвена по същата методика, която "Форбс" от години прилага при подреждането на най-влиятелните хора в света. Класирането се извършва според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки.


В топ 50 влизат 28 политици и държавници, 20 представители на бизнеса и двама от неправителствени организации с идеална цел.

Освен Бойко Борисов, в топ 10 миналата година бяха поставени двамата му вицепремиери, бизнесменът Огнян Донев и банкерката Цветелина Бориславова.

Тазгодишният Топ 10 изглежда така:
1. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
2. Ахмед Доган, почетен председател на ДПС
3. 4. 5. Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев, "Химимпорт"
6. Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС
7. Делян Пеевски, народен представител от ДПС
8. 9. Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, Първа инвестиционна банка
10. Валентин Златев, "Лукойл България"

"Това не е класация на положителните герои, нито на отрицателните. Тя измерва по ясна методология влиянието, независимо дали то променя страната към добро или лошо", коментира Йордан Матеев, главен редактор на българското издание на "Форбс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес