Цветан Василев и Иван Искров пеят "Назад, назад, моме Калино" в приятелски дует

БНБ определи разпространението на записа като "натиск" и "отклоняване на вниманието"

Скрийншот: Нова телевизия

Бившият собственик на фалиралата вече Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и управителят на БНБ Иван Искров се появиха в любителски кадри, показващи ги как изпълняват прегърнати в дует "Назад, назад, моме Калино".

Клипът бе излъчен по "Господари на ефира" по Нова телевизия в четвъртък вечерта, като не стана ясно нито кога е правен записът, нито къде, нито от кого.

Кадрите, показващи видимо приятелските отношения между Василев и Искров, излизе на бял свят само ден, след като Софийският градски съд очаквано обяви фалита на КТБ със задна дата от 6 ноемви м.г., коато БНБ отне лиценза на банката.

През последната година отношенията между Василев и Искров са, меко казано, охладнели, след като управителят на БНБ пръв обяви, че КТБ е била източена, а банкерът на свой ред нееднократно обвини Искров, че изпълнява целенасочена атака.

Излъченият клип, от който се вижда, че двамата са били в непринудено приятелски отношения, засилва убеждението, че шефът на БНБ умишлено си е затварял очите за нередностите в КТБ, макар че след срива на банката се оправда с ръководителя на банковия надзор, който е и разследван от прокуратурата. Държавното обвинение обаче не вижда причини да разследва и управителя на Централната банка, който пък е така бетониран от закона, гарантиращ независимостта на БНБ, че Народното събрание не може да му прекрати предсрочно мандата. Самият Искров упорито отказва да подаде оставка. Редовният му мандат изтича през октомври, но управляващите вече започнаха консултации за нов управител на БНБ. Според източници на Mediapool не е изключено Искров да бъде заставен да си подаде оставката през май, когато да бъде избран новият управител. Ако обаче не го направи, процедурата по избор на негов наследник може да започне най-рано в началото на юли. Докато Искров не бъде сменен, няма да бъде избран и титулярен подуправител за банковия надзор. Заради липсата на постоянен ръководител на тази функция на БНБ надзорът над банковата система реално не работел от средата на миналата година, твърдят неофициално представители на управляващите.

Искров очевидно е наясно с плановете за ускоряване на смяната му. БНБ коментира в четвъртък краоке дуета между Василев и Искров накратко в рамките на съобщение, че ще обжалват решението на съда за датата на фалита на КТБ. "Използваме случая още веднъж да заявим, във връзка с излъчен видеоклип в предаването "Господари на ефира”, че управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона. Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка", коментират накратко от централната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България