Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветан Василев начерта схемата на задкулисието у нас

Делян Пеевски е политическият брокер на кръга "Монтерей", негови са премиери и министри, твърди обвиняемият бивш шеф на КТБ

27 коментара
Цветан Василев начерта схемата на задкулисието у нас

Никой политик в България не е дошъл на власт, без да бъде одобрен от центъра на задкулисието – кръг "Монтерей" и неговите наследници.

Делян Пеевски е политическият брокер на този кръг, който контролира политическия елит чрез трупането на компромати в ДАНС. Именно затова Пеевски вероятно има повече министри в действащото правителство (например финансовия министър Владислав Горанов, транспортния Ивайло Московски, икономическия Божидар Лукарски) в сравнение с премиера Бойко Борисов. Няма едър бизнесмен, на който да не му се е налагало да се отчита на политиците. Премиерът Бойко Борисов също участва в схемите, като косвено се е борил за дялове в собствеността на ключови предприятия като "Булгартабак" и "Виваком".

Такава конструкция на задкулисието в България и тайните зависимости в политиката и бизнеса описва в безпрецедентно по своята конкретика интервю бившият банкер и собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

В момента той е обвиняем за ръководене на организирана престъпна група, чрез която е източил 206 млн. лв. от собствената си банка.

Интервюто Василев е дал пред проекта "КТБ files" на Центъра за либерални стратегии, Асоциация "Прозрачност без граници" и Програма "Достъп до информация".

Към момента България е поискала официално екстрадицията на Василев от Сърбия, но тя още не е разрешена. Прокуратурата засега отказва да приложи дистанционен разпит на Василев, а той отказва да се яви в България, за да даде показания на живо.

В отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата ще направи проверка по изложените твърдения, от държавното обвинение заявиха, че не коментират изявленията на обвиняеми лица.

Всичко започва с "Държавна сигурност"

Според Василев корените на задкулисието в България са в "реформиралите се органи на "Държавна сигурност" и по-конкретно – в митичния кръг "Монтерей", състоящ се от бивши партийни функционери и служители на службите от преди 1989 г., например ген. Любен Гоцев и Виктор Вълков.

"Тези, които дълго време представляваха задкулисието "Монтерей", и тези, които са били посочени за техни наследници. Пеевски очевидно е нещо като най-младият син на полка. Очевидно са го харесали и формирали в техния класически еничарски стил. Сега, до каква степен се е еманципирал от тях, не мога да разбера. Ако на този въпрос се даде отговор, ще се разбере всичко. Няма нито един от тези, дошли на власт, да не е минал през одобрението на този център", посочва Василев.

Не става само с пари, трябват и компромати

Бившият банкер казва, че хората във властта са държани чрез компромати. "Това са срамните тайни на прехода и срамните тайни на всеки един човек. Всеки има някакви слабости: единият – жени, другият – алкохол, третият – дрога, четвъртият – корупция. Всеки един", допълва той.

По думите му сега този кръг е захранван с информация от ДАНС. Първо масивите са изтичали чрез Алексей Петров, после чрез Пеевски, на когото Владимир Писанчев е бил нещо като куриер. "Да не говоря още за хора, които и сега действат – Юлиян Колев, така нереченият Боби Гъза и прочие", казва Василев.

Той предполага, че този център контролира Ахмед Доган, премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Въобще аз се чудя дали Борисов управлява държавата, или Пеевски. Или и двамата. Но Борисов с нищо не е показал, че се е разграничил. Напротив, той показва само зависимости", посочва Василев.

"Предполагам, че и на главния прокурор са му намерили кройката, така че да е послушен. Не става само с пари. Не е минало и без пари, но не това е водещото", казва Цветан Василев.
Бившият банкер обяснява, че въпросният задкулисен кръг не му се е явявал лично, но най-вероятно Делян Пеевски е бил политическият брокер на въпросното задкулисие и е поемал ангажименти от името на Василев, без последният да знае.

Василев е затруднен да отговори кой ще е наследникът на Пеевски: "О, сигурно има много мераклии, но такъв комплексен наследник едва ли някога ще намерят. Все ще се намери кой да засища непрекъснатия глад за пари в ДПС. Но такъв, който да държи в ръцете си толкова командни пултове от управлението на държавата, едва ли ще намерят".

Според Василев освен премиера много министри както в сегашното, така и в правителството на Пламен Орешарски са хора на Пеевски. Например по времето на Орешарски финансовият министър Петър Чобанов и социалният Драгомир Стойнев са "ходели на крака" да се срещат с "боса" по "мазетата" на хотел "Берлин", собственост на Пеевски.

В сегашния кабинет пък "абсолютно подвластни" на Пеевски са "готовият на всичко, за да защити интереса на Пеевски свищовски кадър Горанов", Ивайло Московски и "недоразумението Лукарски".

Случайна среща

"Запознахме се случайно, както винаги. Малко по малко той започна да навлиза в моя бизнес живот. На определени етапи той е бил полезен, помагал ми е на моменти…", заявява Василев на въпрос за това как е влязъл в контакт с Делян Пеевски.

Бившият банкер разказва, че депутатът му е бил полезен по много линии. През 2003-2004 г. например Пеевски пристанал на Доган и е бил брокерът между банкера и ДПС. "Това ми е давало комфорт в отношенията с ДПС, защото в крайна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация", казва Цветан Василев.

ДПС обаче не му е помагала с конкретни неща, а по-общо. "Предполагам, че в този момент просто някой е казал: добре, не пипайте там, защото може ДПС да има интерес. Банката често е представяна като банка на ДПС, а тя никога не е била свързана с ДПС нито при закупуването, нито впоследствие. Но съм бил зависим от ДПС дотолкова, доколкото едрият бизнес в България до някаква степен е зависим от някои по-агресивни политически субекти", казва той.

Срещу това Василев е отпускал финансиране на различни идеи, които са идвали по линия на Пеевски.

От дистанцията на времето бившият банкер отчита прекаленото сближаване с Пеевски като огромна грешка.

"Очевидно съм допуснал непростимо приближаване на Пеевски до мен, очевидно не съм се противопоставил на малоумни негови идеи за определени финансирания, но под контрола на КТБ винаги е имало достатъчно по стойност, качество и ликвидност активи, които да покрият пасивите ѝ. Разпадът и кражбата станаха след затварянето на КТБ. Преди това нито един актив не е бил откраднат или загубен", посочва бившият шеф на КТБ.

Есента на 2013 г. - време за раздяла

Разривът Василев – Пеевски е започнал около лятото и есента на 2013 г.

"Тя (раздялата, б. р.) е започнала още с идването на Орешарски. Вече казах, че, според мен, договорката между Борисов и Пеевски вероятно е целяла моята глава. Това е някъде лятото-септември 2013 г... След септември-октомври 2013 г. разбрах, че трябва да намеря начин да скъсам с този човек. Затова се съгласих да се махна без всякакви претенции от „Булгартабак“, за да нямам разправии с него. Исках да намерим решение. За голямо съжаление не оцених мащаба на заговора и участието на всички държавни институции в него на страната на Пеевски", посочва бившият банкер.

По думите му инициативата за раздялата била предимно негова, но и Пеевски вече е бил започнал да предприема "някакви действия".

"Неговите стъпки основно са били в мръснишки аспект. С Александър Ангелов (адвоката на Пеевски, по думите на Василев, б. р.) имаха информацията отвътре и са започнали да ми правят разработки през ДАНС, за да могат да ме ударят след това. Той си е подготвил добре нещата. Успял е да направи интриги между мен и основните политически фактори. На Доган, например, му е обяснил какви пари съм взел от банката. Говорел им е за 500 млн. до 1 млрд. евро, които аз съм изнесъл от КТБ. Това, разбира се, за вечно алчните хора като Доган е могло да бъде доста сериозен мотив да се настроят срещу мен. Предполагам, че по същия начин е направил интригата и с Борисов. С една дума, човекът ме е записвал и правил всичко възможно, за да ме изолира. В един момент през април-май 2014 г. започнах да получавам сигнали от всички политически лидери, че са вдигнали ръце от мен, защото аз съм щял да ставам премиер, искал съм да свалям Орешарски", посочва бившият банкер.

В преговорите по раздялата Пеевски е поискал от Василев да му бъдат предоставени списък от активи.

"Ние тръгнахме да преговаряме как да се разделим. В един момент Александър Ангелов дойде. Показа един списък и каза: "Това е". Аз казах, че това няма как да стане и трябва да се срещнем с Пеевски. Той каза, че Пеевски не иска да се среща с мен, защото бил обиден. На моето предложение как да си разделим бизнеса, дори да му опростя задълженията в ТВ7, той отказа и после се случиха нещата, които знаете. Веднага, по криминален начин, беше заведено досъдебно производство и са били набелязани стъпките от целия сценарий", посочва Василев.

Той все пак предполага, че сценарият не е бил точно този, който в крайна сметка се случи и намеква, че първоначално идеята не е била да се фалира КТБ.

"Аз все си мисля, че е имало друг сценарий и те може би не са си представяли точно така нещата. Сценарий, близък до този, който се случи със Славчо Христов и „Сибанк“. Ако бих бил арестуван във връзка със смехотворното производство по така нареченото убийство на Пеевски, може би щеше да ми се наложи да прехвърля „Бромак“ и някои други компании", коментира Василев.

Няма бизнес без корупция

Според бившия банкер няма как да се прави едър бизнес в България, без да се плащат комисиони на политиците.

"Те така си ги мислят, така си ги представят нещата в България. Че ти не можеш да правиш голям бизнес, ако не се отчиташ. Затова казвам, че след 2009 г. в България няма просто корупция, в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко", твърди бившият шеф на КТБ.

"Аз казвам, че ако някой твърди, че е правил едър бизнес в България, без да му е налагано да се отчита по някакъв начин, нека да седне на детектор на лъжата и да си признае. Българският политически елит изисква от бизнеса да го корумпира, защото в противен случай мобилизира лостовете на държавната машина", посочва Василев.

Той признава, че се е виждал с премиера Бойко Борисов доста често.

"Той е лесно раним, особено сега, може и да отрече. Говорил съм си за различни неща, разбира се, включително и за проблеми – в енергетиката, в отбраната, в мултиплексите, защото първото правителство на Борисов имаше напълно неадекватна политика в тези направления. Не мога да кажа, че с Борисов съм имал лоши отношения, мен ме дразнеше поведението на част от неговите министри – неадекватно и открито враждебно. Дразнеше ме неговият нарцисизъм, защото и аз до голяма степен съм нарцис", спомня си банкерът.

За свободата на словото

Цветан Василев оценява като грешка участието си в медийните проекти на Пеевски и в политическия проект "Бареков".

На въпроса кои медии са свързани с депутата, бившият банкер отговаря: "Медиите от групата на Блъсков той припозна официално като свои. То по стила се вижда. В момента, в който един вестник отиде в свинеобразния стил на "Монитор" и "Телеграф", се разбира и на кого е", посочва Василев. Според него реалната собственост на "Труд" и "24 часа" е на Пеевски и Винпром "Пещера", като специално в "Труд" може да има интереси и на ПИБ. Вестник "Стандарт" също е на Пеевски, както и спряното издание "Преса", твърди още бившият банкер. Според него в "Стандарт" и "Блиц" започва да навлиза и влиянието на Кирил Домусчиев.

Цветан Василев обяснява, че се е спрял на Николай Бареков за политическия си проект като "необходимото зло".

"Аз бях разочарован от Борисов, а след това от БСП и ДПС, и си казах, че е по-добре да има нещо, което да подкрепя националния бизнес. Беше ми омръзнало от непрестанния рекет на политиците. В този краен етап – края на 2013-2014 г., съм направил най-големите си грешки. Включително и с Бареков. И не толкова, че съм го подпомогнал финансово, а заради ангажирането ми с него", признава Цветан Василев.

Той избрал бившия ТВ водещ, като наел американска консултантска компания, която навремето е работила и за Клинтън и е посочила, че няма по-добър от Бареков за лидер на нов политически проект. "Очевидно и те грешат", е днешната оценка на бившия шеф на КТБ.

Христо Иванов: Прокуратурата да провери твърденията

Да се проверят твърденията на Цветан Василев е задължение за прокуратурата, написа във фейсбук профила си бившият правосъден министър Христо Иванов. По думите му новината от интервюто е, че Василев говори много конкретно, сравнено с досегашни негови изяви. Освен това в случая става дума за проверими твърдения на непосредствен участник в събитията.

"Това е поредниият момент на определяне на посока за нас: ако има адекватна реакция на институциите и тези фактически твърдения бъдат проверени (което никак не снема въпроса с отговорността на Василев), ако кандидат-президентите и т.нар опозиция настояват за такава проверка (и не просто като декларация, а окажат натиск), ще бъде знак за отлепяне от дъното. Ако, обаче, темата бъде заметена между мизерсцена с Веско Пенев и визитата на Орбан (с очакваните новости от нея), не просто ще изпуснем поредния шанс да започнем някаква нормализация. Ще продължим да плащаме за тези свинщини и не само с джоба си, но все повече и с националната си сигурност. Държава, в която подобни неща са възможни и остават без последици, се нарича завладяна", коментира Иванов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Смърф
  #27

  А защо скачате срещу Василев. Защото казва някои истини за управлението на държавата и за участието в схемите на любимия ви премиер? Има много работа за прокуратурата ,но с тези осмърдяни отвсякъде цаци няма да стане.Единственото спасение за България е на стадиона! Цялата сган на стадиона!

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #26

  За 9 години са спрени 4 млрд. лв. инвестиции заради лоши практики/меко казано/. Анализаторите подчертават, че има пряка връзка между върховенството на закона и преките чуждестранни инвестиции! Класически примери за такава практика са казусът КТБ, случаят с "Белведере" и "двете каки", както и опитът на "Техномаркет" на Делян Пеевски да атакува наемодателя си "Глориент инвестмънт България" чрез съда. Друг използван похват е да се създават регулаторни илюзии, че се води борба срещу монополи и други "врагове" като банки, електроразпределителните предприятия, т.нар. американски централи, ВЕИ-тата и т.н. Практиките включват и съзнателно дезинформиране на обществото и дори на Европейската комисия.

 3. анита хегерланд
  #25

  Всеки може да си измисли теория за произхода на политическата класа, но истината е, че там не виреят теоретиците, те рано или късно започват да лъжат. Практическият опит се натрупва "на улицата", затова в него винаги е смесено доброто и злото. Да управляваш добре, е като да намериш допирателната на двата свята: света на идеите, теориите, хипотезите и света на реалните проблеми, материалните дадености, характера на националната идентичност с всичките й слабости, политически деформации, некомпетентност и мързел.

 4. dimitardi100
  #24

  Да ни е "честит" 9-ти септември !

 5. dimitardi100
  #23

  Най-много мафиоти са хващани, когато се скарат и някой от тях проговори ! Златен шанс за България! Сега ще се разбере на чия страна е прокурор, правителство и ДАНС ! За такива неща трябва да се излиза на улицата , а не за 2,50 лв. за ток платени подскоци ! Очистване от мърсотията на червения режим е най-важният приоритет сега за България, за да имат българите светло бъдеще !

 6. Dedoto
  #22

  Олигофренията на пишещите тук коментари е буквално безкгранична!!!

 7. Vitkova
  #21

  Василев вече звучи малко като папагал. Все едно и също повтаря. Все Пеевски и Бойко са му виновни за всичко, а той чист като сълза. Ами добре като са все те виновни, защо той не вземе да изкара едни доказателства и да ги закове. Искате ли да ви кажа защо? На всякъде в схемите е намесен и той, ето защо. Избутаха го от яслата с държавните пари и той сега се чувства нещастен.

 8. Stixxx
  #20

  Доста щуротии е изприказвал. Василев сега моделира "фактите" за максимана изгода.

 9. [email protected]
  #19

  Ц.Василев удобно забравя че плащаше на ТВ7(която беше негова),да седят екипите пред къщата на Борисов? А и спретна Костинброд със Манолова. Ех как паметта му изневерява.

 10. Мони_deactivated_1480055728
  #18

  Христо Иванов: Проверете тези фактически твърдения, по дяволите!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.