Цветан Василев намери вина във всички, но не и в себе си за фалита на КТБ

Прокуратурата отказала да разследва Пеевски за изнудване на банкера, преврат във "Виваком"

Цветан Василев намери вина във всички, но не и в себе си за фалита на КТБ

Обвиняемият за източване на 206 млн. лв. от КТБ и укриващ се в Белград банкер Цветан Василев обвини всички за фалита на банката, но не намери никаква вина в себе си. Това става ясно от интервюто на Василев дадено за български информационен сайт.

То се публикува два дни след като в петък вестник "Телеграф" издаде специално приложение за "Пирамидата КТБ" посветено на разграбването на банката от Василев и компания. В."Телеграф" е част от медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според редица анализатори именно войната между Певски и Василев е в основата на рухването на КТБ, въпреки че лидерът на ДПС Лютви Местан определи това като "обидно елементарно".

Василев също не отговаря на въпроса за причините за разрива между него и Пеевски. "За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда", заявява банкера.

Според него КТБ била нападната, защото се противопоставил на политическия модел у нас и отказал да бъде изнудван от водещите политически партии.

Жертвата КТБ

Цветан Василев продължава да твърди, че КТБ е "жертва на поредица от институции - правораздавателната система, БНБ, Националната агенция по приходите, Българската банка за развитие, службите за сигурност и др".

"Българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост. Ще се досетите за конкретните имена на магистратите, участвали в организацията на позорната атака срещу КТБ АД, като се замислите кои между тях непрекъснато дават интервюта", казва още Василев. Според него "непремерените изказвания" на тези магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката.

За пореден път Василев повтаря, че "политико-икономическият кръг на ДПС, както и политици от други партии, които го поддържат" са се обърнали срещу него за да стопят дълговете, които имат в КТБ.

Пеевски изнудвал Цветанов за "Виваком"

"Много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги", казва Цветан Василев.

Той твърди, че "не си е държал езика зад зъбите" за корупцията в държавния апарат, но се разприказва едва след като КТБ беше поставена под особен надзор от БНБ по негово искане на 20 юни.

Така днес Василев се сеща, че през март 2014 г. са започнали да го изнудват да прехвърли част от "Виваком", заплашвайки го, че ако това не се случи, ще има "фатални последствия".

"Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г.", заявява Василев.

Според него"опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства".

Против волята на акционерите във "Виваком", Надзорният съвет е гласувал освобождаване на председателя на Управителния съвет. "Членове на управителните органи ми довериха, че адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, е намеквал лично пред ключови директори във "Виваком", че ако не гласуват, както ги помоли, ги чака физическа саморазправа", твърди Василев.

Концентрация на държавни пари в КТБ били "черна кампания" в медите

Обвиняемият банкер определя като "черна кампания" в медиите публикациите за концентрация на държавни пари в КТБ. Това според Василев не е вярно и било доказано от разследване на Европейската комисия, което установило, че няма оказана държавна помощ на КТБ.

Банката е обслужвала "държавни дружества след спечелени конкурси", като техните средства са били по-малко от 7% от активите на банката, твърди Василев. По думите му държавните пари в банката преди да затвори са били 200 млн. лв. "КТБ винаги е работила предимно с перспективни частни фирми от структурно-определящите сектори" на икономиката", твърди Василев.

"КТБ винаги е била банка за пример - изрядни показатели, ясна стратегия за развитие и множество доволни клиенти", твърди Василев. Според него бил употребен "огромен държавен ресурс" за да се доведе КТБ до "изкуствен фалит, за да може от една страна да бъдат придобити примамливите ѝ активи от фирми, свързани с български политици, а от друга - да се спре растежът на една от малкото частни български, независими институции".

За банка "Виктория"

Василев заявява, че не е оптимист за банка "Виктория", "не защото банката няма потенциал, а защото попадна в престъпните и зависими от политико-икономически групировки ръце на БНБ".

Неотдавна БНБ смени ръководството на "Виктория". По този повод Василев заявява, че де "носят слухове, че Управителят на БНБ лично е предлагал "Виктория" за продан на Българската банка за развитие, която е под контрола на няколко водещи политически сили в момента". Според обвиняемия банкер "целият държавен апарат е мобилизиран, за да се улесни разграбването" на КТБ и банка "Виктория".

Очакващият делото за екстрадиция в Белгард банкер отново казва, че в България ще се върне само ако е гарантирана физическата му сигурност и справедлив процес, но в "момента няма индикации за това". "Точно обратното, мафията все повече овладява политическата система и налага мутренско-рекетьорски подход на управление", казва Василев.

"Сун Дзъ е казал, че ако гледаш реката достатъчно дълго, ще видиш по течението телата на своите врагове. Те са в брак по сметка и сами ще се унищожат един друг, още преди съдът да е стигнал до тях", завършва интервюто с обвиняемия банкер.

Споделяне

Още по темата

Още от България