Цветан Василев: Не ми е безразлично каква политика води едно правителство

БГНЕС

Аз с политика не се занимавам, като представител на едрия бизнес не ми е безразлично обаче каква политика води едно правителство. Това казва банкерът Цветан Василев в интервю за в. "Преса".  По-голямата част от интервюто е посветена на футболния клуб "Ботев" Пловдив, който се спонсорира от него.

Признанието на Василев идва в отговор на въпроса как се чувства като архитект на правителството, за какъвто беше обявен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Критикувах кабинета на Бойко Борисов тогава, когато виждах, че решенията му не бяха правилни, според моите разбирания. Не че имаше чуваемост за думите ми. По-скоро имаше насаждане на крайно негативно отношение към българския бизнес като цяло. Не знам от къде г-н Борисов е извадил заключението, че едва ли не, аз съм човекът, който стои зад правителството, но то е изградено на абсолютно грешна база. За мен е важно какви условия за бизнеса ще създаде кабинетът, а не кой как ще бъде назначен за министър", казва Василев.

Орешарски не работел за определени кръгове

"Засега не мога да кажа, че екипът на г-н Орешарски работи в полза на определени кръгове. Той не е имал и голяма възможност да прекарва своите решения. Времето ще покаже кой и колко е бил прав. Поне смятам, че сега отношението към бизнеса е нормално, за разлика от назидателния тон, който държеше предходната власт", казва още мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка.

По повод исканията за оставка и предсрочни избори Цветан Василев заявава, че е привърженик на стабилността в държавата. "Дали тя може да се гарантира от предсрочен вот - дълбоко се съмнявам", заявява Цветан Василев.  

Няма идея за излизане на страната от кризата

Според банкера "партиите които претендират, че знаят и могат да управляват страната, трябва най-сетне да се вслушат във вижданията на бизнеса, защото  в момента няма идея, няма концепция за излизане на страната от кризата".

Той посочва, че "това не е някакъв национален феномен", защото  ситуацията в Европа е много притиснителна. "За това трябва да се търсят конкретни, специфични мерки за изваждането на икономиката от кризата, а не панацеи", смята Василев.

"Претенциите на ГЕРБ, че те могат и ще управляват страната по начина, по който го правеха до преди няколко месеца, не ми изглеждат сериозни. Финансово-икономическата им политика беше неуспешна. А сериозно доказателство за това е фактът, че като страна с най-ниски доходи в ЕС ние реализирахме втория най-голям спад в тези доходи по данни на Евростат за 2012 г. Такъв довод не се нуждае от допълнителен коментар", казва още банкерът.

Сделката с пенсионния фонд "Доверие"

Банкерът отрича да има нещо общо около сделката с най-големия пенсионен фонд "Доверие", която тъне в мистерия, а КНСБ обяви, че са заплашени спестяванията на над 1 милион българи за втора пенсия.

"Това бе поредната бомба на капиталския кръг. Разбира се, че нямам нищо общо с предпочетения от австрийците купувач. По-скоро ми се струва, че са силно притеснени от новия собственик на "Доверие" точно заради факта, че там бяха намерили много удобен пристан за всички свои операции и финансиране на собствени компании", казва Цветан Василев.

Споделяне

Още от България