Сръбският президент Томислав Николич:

Цветан Василев няма нарушения тук, инвестиции като неговата трябва да се насърчават

Цветан Василев няма нарушения тук, инвестиции като неговата трябва да се насърчават

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев по никакъв начин не е нарушил сръбското законодателство, а ако е направил това в България, трябва да отговаря пред българските власти.

Такова мнение изрази сръбският президент Томислав Николич по време на пресконференцията си след срещата с държавния глава Росен Плевнелиев в Белград.

Николич не пропусна да похвали Василев за откритата нова производствена линия в местната му фабрика за стъкло в Парачин, която президентът лично бил посетил. Уточни и, че се е виждал два или три пъти с банкера и продължава да мисли, че инвестицията от негова страна е била изключително добра и че такива инвестиции трябва да бъдат насърчавани.

"А това как хората се държат в своите държави, това е работа на самите държави. Сърбия се грижи някой да не направи нарушения в Сърбия", заключи лаконично сръбският държавен глава, цитиран от БТА.

От своя страна президентът Плевнелиев заяви, че сръбският съд ще вземе своето отговорно, независимо и компетентно решение.

"По същия начин и в България текат процесуални действия, които трябва да покажат какво се е случило в тази банка", допълни той и апелира да се даде възможност на компетентните власти да си свършат работата.

В момента Василев очаква произнасяне на сръбските власти по искането на българските разследващи да бъде екстрадиран заради обвинението си, че е източил 206 млн. лева от КТБ.

Висшият съд в Белград постанови миналата седмица, че има достатъчно основания банкерът да бъде върнат в София, но апелативните магистрати отхвърлиха преди ден това решение и върнаха казуса отново на първата инстанция.

Освен Цветан Василев по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той окончателно бе отстранен от длъжността си заради делото, след което парламентът прекрати пълномощията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България