В поредно изявление на сайта си

Цветан Василев обвини и БНБ за краха на КТБ

Банкерът видя силни зависимости в странната некомпетентност и неадекватност на Иван Искров

Цветан Василев обвини и БНБ за краха на КТБ


Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев обвини и ръководството на Българската народна банка (БНБ) и назначените от него квестори на КТБ за краха на четвъртата по големина финансова институция у нас. Банкерът, който се укрива в Белград, обвинява в "странна" некомпетентност, неадекватност и "силни зависимости" управителя на централната банка Иван Искров.

По-късно от БНБ заявиха, че всички решения и действия по случая са били в рамките на българското и европейското законодателство. Допълниха, че няма да коментират "неверни и манипулативни твърдения на укриващо се от правосъдието лице, което вероятно гради своя защитна теза пред органите на съдебната власт". В кратко съобщение от централната банка обясниха още, че действията по случая с КТБ са "прозрачни и достъпни за обществеността", тъй като информацията за тях и мотивите са качени на страницата на институцията и припомниха, че в края на октомври предоставиха на депутатите доклад за свършеното по казуса, който също е публичен.

Преди десетина дни Василев публикува друг текст на сайта си, в който посочи и прокуратурата сред виновниците за съсипването на КТБ.

В новото си изложение Василев пак повтаря тезата си, че КТБ е "атакувана умишлено с активното съдействие на редица държавни органи и институции, за да бъде доведена до изкуствен фалит". "Основната цел беше да се разграбят най-апетитните активи на банката и да се стопят дълговете на определени компании и лица, близки до ДПС и ГЕРБ", пише Василев и добавя, че пръст във фалита на банката има и "недостойната и тенденциозна позиция на БНБ в целия този зловещ сценарий".

Наскоро пред депутатите от специалната комисия по казуса "КТБ" Искров заяви, че вината за краха на банката трябва да се търси и в поведението на акционерите, а не да се хвърля само върху централната банка. Той за пореден път се оправда, че банковият надзор, който не е хванал проблемите в КТБ навреме, е единствено в правомощията на съответния подуправител и гуверньорът не се меси в тази дейност. По този повод Василев напада и депутатите от временната комисия, която трябва да проучи как са действали институциите в случая с КТБ.

Зависимости

"В истинска правова държава, вместо да разиграват циркове и театрални импровизации в извънредната парламентарна комисия, биха потърсили зависимостите на г-н Искров – например, от превърналата го в нищожество прокуратура. Дали случайно г-н Искров не е бил принуден да следва определени инструкции, за да не станат обществено достояние замразени разработки, свързани с него и с преводи към банка на остров, чиято централа е в Африка?! Или пък за друга забежка на гуверньора, забелязана от бдителните очи на тези, към които е "пришита“ прокуратурата. В нормална държава това би представлявало интерес за извънредна парламентарна комисия, така както е представлявало интерес за онези, които контролират действията и фамозните изказвания на гуверньора", пише Василев, без да дава повече подробности или да потвърждава твърденията си с факти.

Той отново повдига въпроса за това защо беше предоставена ликвидна държавна помощ на Първа инвестиционна банка (ПИБ), но не и на КТБ. За пореден път обвинява централната банка, че е разигравала акционерите в КТБ и не им дала възможност да я спасят, че е назначила некомпетентни и неквалифицирани за позицията квестори на КТБ - Елена Костанидчев и Станислав Лютов, чиито действия по време но специалния надзор го превърнали в "унищожителен".

"Неадекватните мерки на БНБ на практика са предопределили съдбата на КТБ. Несъмнено никой от БНБ не си е правил илюзии, че ще оздравява КТБ, защото такива явно са били инструкциите на #КОЙ или на Ня#КОЙ", твърди Василев. Според него доказателствата за това са немотивираните решения на управителния съвет на БНБ, твърде строгите мерки по време на специалния надзор, които не са имали за цел банката да бъде оздравена и са попречили на опитите на акционерите да я спасят.

"Защо всъщност се учудваме, след като 2 седмици след поставянето на КТБ под специален надзор Искров беше готов със своите предложения за разделяне на банката на добра и лоша, подкрепян от проекто-законодателния тандем Пеевски-Цонев (да ме прости Господ, но това си е чиста подигравка)?", пише в изявлението.

Намеци за нарушения

Според Василев, квесторите на КТБ са работили срещу интересите на вложителите и на банката. Той твърди, че информация за активите и пасивите на КТБ се разнасяла безконтролно в нарушение на правилото за банкова тайна. "Защитените“ свидетели на Пеевски и прокуратурата се разхождат из банката, като че ли им е бащиния", пише Василев, без да посочва имена. Вероятно има предвид бившите си приближени Бисер Лазов и Теодора Танева, които са основни свидетели на обвинението срещу него. Според банкера клиентски досиета са изнасяни към следствието и връщани обратно в абсолютно нарушение на закона.
 
"В същото време под благия и "компетентен“ поглед на същите тези квестори, следствие и прокуратура се вършат безобразия с активите на банката. Никой от тях не се интересува като какви се изживяват техният основен свидетел и неговите клакьори, та се разпореждат с имущество, което в никакъв случай не им принадлежи? Това май са Ви двойните стандарти, господа от прокуратурата и БНБ? Естествено, за голяма част от незаконните действия на тези лица, които са известни на мен и на моите адвокати, сме подали сигнали. Засега ни се показва, че принципът „гарван гарвану око не вади“ е основополагащ", пише Василев без повече подробности за твърдението си.

Той обвинява квесторите, че заради заръката им техният представител в общото събрание на "Булгартабак холдинг" да гласува въздържал се при решението дали да се разпредели като дивидент печалбата на тютюневото дружество, КТБ е загубила около 30 млн. лв. "#КОЙ Ви посъветва така, неуважаеми Лютов и Костадинчев? На кого се отчитахте вие – на УС на БНБ, на прокуратурата или лично на Пеевски?", пише Василев. "В същото време направихте всичко възможно заедно с вашите началници от Берлин (смята се, че в хотел "Берлин" в София живее доскорошният бизнес партньор на Василев Делян Пеевски - бел. ред.) и Монтевидео (вероятно има предвид бул. "Монтевидео" в столицата, на който се намира столичното следствие - бел. ред.) да попречите на нормалното съществуване на работещ бизнес с цел да докажете безумната им теза, че банката е "пирамида“, твърди Василев.

Той напада и Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради действията им, след като се разбра, че Василев прехвърля ключови активи като Българската телекомуникационна компания (БТК) и още пет дружества, сред които и военния завод "Дунарит" на неизвестната компания LIC33. НАП запорира акции в редица дружества, контролирани от Василев, сред които и дял в БТК, а КЗК поиска информация за сделката за 1 евро с белгиеца Пиер Луврие. Преди по-малко от седмица данъчните са запорирали и акции в производителя на коли "Литекс моторс", контролиран от Василев и Гриша Ганчев.

Според Василев държавните институции са "следващите оръдия в ръцете на Пеевски". "И публиката ръкопляска! Дори "корифеи“ разсъждават как това е трябвало да стане по-рано!", пише Василев и добавя, че това е най-бързият начин "да доунищожите това, което беше създадено и съхранено до 20.06.2014 г. (когато КТБ беше поставена под специален надзор - бел. ред.)". Банкерът за пореден път заявява, че ще отнесе казуса до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а със спечеленото обезщетение ще направи фонд „Пострадали от действията на държавата в случая КТБ“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес