Цветан Василев обвини Пеевски, че дължи стотици млн. лв на КТБ

Цветан Василев обвини Пеевски, че дължи стотици млн. лв на КТБ

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев обвини Делян Пеевски, че дължи близо 100 милиона лева на банката по девет сделки. В публикация на блога си избягалият в Сърбия банкер коментира и извънредния закон на Пеевски за “спасяването“ на масата на несъстоятелността на КТБ.

Ето какво дължи Пеевски на банката, според бившия ѝ собственик:

 “Вярвам, че г-н Пеевски като държавнически мислещ човек ще даде първи пример за това и ще съдейства за възстановяването в масата на несъстоятелността, а именно като плати:

-          реалната цена на “Техномаркет“;

-          цената на "София Прес", изплатената от ДКК на ДИПИ цена по дълг на Хедж;

-          12.5 мил евро, дължими на компанията EFV по сметка на КТБ във връзка с финансирането на "Ливеро" при схемата за приватизация на "Булгартабак";

-          14.5 милиона евро на “СД Дивелопмънт“, откраднати чрез престъпно решение на СГС от 2014 г. по дела, свързани с “Техноекспортстрой“

-          Един милион лева, дължими от ФК “Левски“ на “Билдинг“ Рисорт чрез фирмата на вероятния автор на законовото недоносче – адв. Ал. Ангелов;

-          8 милиона лева остатъчен дълг на “Промишлено строителство холдинг“, “Техноекспортстрой“ и “Сиболе Сървисиз“ към КТБ:

-          разликата до 80 милиона лева дълг на печатницата му към "Партнер лизинг";

“Така и неизплатените задължения на медийната му империя. Ако му трябва опресняване, г-н Пеевски може да прибегне към следствието и прокуратурата. Те ги притежават!“, пише Цветан Василев.

Основният обвиняем за източването на КТБ предлага своя редакция на законопроекта, който смята за противоконституционен. Според него трябва да се назначат три компании, които в рамките на шест месеца да оценят активите на КТБ - от фонда за гарантиране на влоговете, от необезпечените кредитори и от основния акционер. Той предлага схема, по която активите да бъдат върнати и продадени на търг, а с парите да се покрият задълженията на фирмите - собственици и на кредитори към банката.

Споделяне

Още по темата

Още от България